ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Άπαντες παρόντες στα εικοστά γενέθλια του ευρώ!

18:20 - 15 Ιαν 2019 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Άπαντες παρόντες στα εικοστά γενέθλια του ευρώ!
Τα λόγια του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, ότι "Πρέπει να ολοκληρώσουμε την οικονομική και νομισματική ένωση και δεν μπορούμε να παραμείνουμε εκτεθειμένοι στη μέση του δρόμου», σφράγισαν την σημερινή εκδήλωση στην αίθουσα της Ολομέλειας, επί τη επετείω των «γενεθλίων» του ευρώ, που έκλεισε αισίως τα 20 του χρόνια.

Εγκαινιάζοντας την τελετή, στην οποία συμμετείχαν πρώην και νυν ευρωπαίοι ηγέτες, ο πρόεδρος Ταγιάνι επεσήμανε, ακόμη, ότι το ευρώ τυγχάνει της αποδοχής του 75% των ευρωπαίων πολιτών, παρείχε προστασία κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης στην ΕΕ και αναμφίβολα έχει κάνει ευκολότερη από ποτέ την ζωή των πολιτών, με πολλούς τρόπους.

 

Ο Jean-ClaudeTrichet, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επαίνεσε το ευρώ για την αξιοπιστία και τη σταθερότητα που έχει επιτύχει και τόνισε την επιτυχία του να είναι συγκρίσιμο με το δολάριο.

 

Ο σημερινός Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε ότι το ευρώ ήταν ένα σημαντικό εργαλείο για "ισχυρότερη από κοινού ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία" και εξήρε επίσης τη σταθερότητα των τιμών με βάση το ευρώ "ακόμη και σε χώρες όπου αυτή η σταθερότητα αποτελούσε ήταν μια χαμένη μνήμη".

 

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-ClaudeJuncker υπενθύμισε στην Ολομέλεια ότι "πριν από δύο δεκαετίες η δημιουργία του ευρώ θεωρήθηκε τρελό διάβημα από πολλού αλλά αυτούς τους επικριτές, δεν τους ξανακούσαμε έκτοτε.

 

Υπογράμμισε, ακόμη, ότι   οι δυσκολίες που αντιμετώπισε η ΕΕ τα τελευταία χρόνια προκλήθηκαν από τις καθυστερημένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι από το νόμισμα του ευρώ.

 

Ο Πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, Μάριο Κέντενο, δήλωσε ότι, παρόλο που  τα τελευταία χρόνια δεν ήταν εύκολο,  το ευρώ εξήλθε από την κρίση, ως ένα ισχυρότερο νόμισμα.

 

Το ευρώ, τόνισε, δεν αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μάλλον ένα εργαλείο για την επίτευξη μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.

 

Νίκος Ρούσσης - Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 18:27 - 15 Ιαν 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.