ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα «φάμπρικα»: Ξεπλένουν μαύρο χρήμα αγοράζοντας ακίνητα!

14:40 - 04 Φεβ 2019 | Ειδήσεις
Νέα «φάμπρικα»: Ξεπλένουν μαύρο χρήμα αγοράζοντας ακίνητα!
Με την νέα «φάμπρικα» ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, μέσω των αγοραπωλησιών ακινήτων, ασχολείται εμπιστευτικό-ενημερωτικό έγγραφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διανεμήθηκε, σήμερα, σε επιλεγμένους αποδέκτες.

Στο έγγραφο διαπιστώνεται ότι, «η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μέσω συναλλαγών σε ακίνητα, ενσωματώνει μαύρα κεφάλαια στη νόμιμη οικονομία, παρέχοντας παράλληλα μια ασφαλή επένδυση και επιτρέποντας στους εγκληματίες να απολαμβάνουν τα περιουσιακά στοιχεία και τα παράγωγα κεφάλαια, καμουφλάροντας την προέλευση των χρημάτων που χρησιμοποιούνται για πληρωμή.»!

 

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται, είναι η καταβολή μετρητών, τα αδιαφανή συστήματα χρηματοδότησης, οι υπερτιμημένες ή υποτιμημένες τιμές, οι μη διαφανείς εταιρείες και τρίτοι-«βιτρίνες» που ενεργούν ως νόμιμοι κάτοχοι, αναφέρει το έγγραφο.

 

Δυστυχώς, υπογραμμίζεται, η αναφορά ύποπτων συναλλαγών σε ακίνητα είναι περιορισμένη, παρόλο που η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες γενικά, και ειδικότερα στον τομέα των ακινήτων, έχει σημαντικό κοινωνικοοικονομικό αντίκτυπο, το μέγεθος του οποίου είναι δύσκολο να προσδιορισθεί..

 

Αναφέρεται, βέβαια, ότι «οι συστάσεις για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που έχουν τεθεί από τη διεθνή Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FAFT), υλοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω συντονισμένων διατάξεων (κυρίως της οδηγίας για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες).

 

Εργαλεία αντιμετώπισης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, αποτελούν η «καχυποψία» του πελάτη και οι αναφορές για ύποπτες συναλλαγές στον χώρο των ακινήτων.

 

Παρόλα αυτά, ωστόσο, όπως συμπεραίνεται στο σχετικό έγγραφο, οι αναφορές για ύποπτες συναλλαγές σε ακίνητα, είναι περιορισμένες, την ίδια ώρα που πληθαίνουν τα παραδείγματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες μέσω ακίνητης περιουσίας σε ορισμένες πόλεις της ΕΕ.

 

Ολόκληρο το ενημερωτικό έγγραφο (στα αγγλικά) στον παρακάτω σύνδεσμο:

http://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/BRIE/2019/633154/EPRS_BRI(2019)633154_EN.pdf

 

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 04 Φεβ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.