ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: «Όχι» της Βουλής στις εκλογές, ο Τζόνσον ετοιμάζει... τρικ

22:23 - 28 Οκτ 2019 | Ειδήσεις
Brexit: «Όχι» της Βουλής στις εκλογές, ο Τζόνσον ετοιμάζει... τρικ
Για τρίτη φορά, ο Μπόρις Τζόνσον δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη στήριξη που απαιτούνταν στη Βουλή των Κοινοτήτων, προκειμένου να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στη Βρετανία. Ωστόσο, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν το βάζει κάτω.

Ο Τζόνσον είχε καταθέσει πρόταση για προσφυγή στις κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου. Σε αυτή, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 70 κατά, κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονταν 135 ψήφοι προκειμένου ο Βρετανός πρωθυπουργός να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία (τα δύο τρίτα) ώστε να εγκριθεί το αίτημά του για εκλογές.

Μιλώντας αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο Μπόρις Τζόνσον, πάντως, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει απόψε νέα πρόταση, για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περάσει έστω και με κάποιο νομοθετικό τρικ το "θέλω" του.

«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα πάμε σε πρόωρες εκλογές. Δεν μπορεί αυτή η Βουλή να κρατά πλέον όμηρο αυτή τη χώρα. Αυτή η παράλυση δεν πρέπει να επιτραπεί να συνεχιστεί. Τώρα που έχουμε συμφωνία για το Brexit και έχει φύγει από το τραπέζι το ενδεχόμενο άτακτης εξόδου, είναι καιρός οι εκλογείς να επιλέξουν. Να αντικαταστήσουν αυτό το δυσλειτουργικό κοινοβούλιο, για να προχωρήσει το Brexit», τόνισε ο Τζόνσον.

Η κυβέρνηση, ανέφερε, θα ενημερώσει για τα σχέδιά της, ώστε με νομοσχέδιο να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Το νομοσχέδιο δεν θα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, ενώ ο ίδιος στηρίζεται στις ψήφους των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και του SNP, που αν και διαφωνούν στην ημερομηνία, ο Τζόνσον θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο να το υπερψηφίσουν, ενώ κατηγόρησε τη στάση του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ ενέκρινε το αίτημα των Βρετανών για νέα παράταση στο Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020. Ο Τζόνσον ενέκρινε τη συγκεκριμένη απόφαση, αλλά επισήμανε πως αυτή θα πρέπει να είναι η τελευταία αναβολή, ωστόσο, επιμένει πως πρέπει να γίνουν πρώτα εθνικές εκλογές στη Βρετανία.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:37 - 28 Οκτ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.