ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη

22:59 - 19 Ιαν 2020 | Ειδήσεις
Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη
Λίγο μετά τις 8.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος και μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις και ώρες αγωνίας ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερις ώρες.

Οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη συμφώνησαν σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση μιας πολιτικής επίλυσης της κρίσης, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Το βασικό ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός, εξήγησε και πρόσθεσε ότι το πώς αυτή θα διατηρηθεί, εφόσον επιτευχθεί, θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαδικασιών. Σε αυτές τις διαδικασίες θα συμμετάσχουν και χώρες οι οποίες δεν έλαβαν μέρος στην σημερινή σύνοδο, διευκρίνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

 

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε «να σταματήσει» η αποστολή φιλότουρκων Σύρων μαχητών στην Τρίπολη για να υποστηρίξουν την τοπική κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.

Η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει «ανθρώπους και ειδικούς» για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη, δήλωσε από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνευση της Λιβύης.

Στο Βερολίνο βρέθηκαν ο πρωθυπουργός της Λιβύης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, οι οποίοι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της γερμανικής κυβέρνησης, θα εμπλέκονταν στις εργασίες της Διάσκεψης μόνο εφόσον οι υπόλοιποι συμμετέχοντες έχουν προηγουμένως συμφωνήσει στο τελικό κοινό ανακοινωθέν.

Τήρηση του εμπάργκο όπλων

Όλοι οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη συμφώνησαν στο εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, ώστε να επιτευχθεί διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους και ότι η λύση πρέπει να είναι μόνο στο διπλωματικό πεδίο και όχι στρατιωτική, όπως τόνισε στην τοποθέτησή της η Άνγκελα Μέρκελ.

Για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων αποφασίστηκε να συγκροτηθούν στις αρχές Φεβρουαρίου αρμόδιες επιτροπές, στις οποίες θα κληθούν να συμμετάσχουν και κράτη τα οποία δεν συμμετείχαν στη διάσκεψη.

Γκουτέρες: Θα διεξαχθεί διάλογος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Λιβυκό θα συνεχιστούν στη Γενεύη. Παράλληλα, στάθηκε στην ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για το κλείσιμο λιμανιών της Λιβύης από τα οποία εξάγεται πετρέλαιο, καθώς και για την παύση λειτουργίας μίας μεγάλης πετρελαιοπηγής.

Επιπλέον, ο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση να ξεκινήσει άμεσα πολιτικός διάλογος για την ειρήνευση και την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. «Υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών θα διεξαχθεί διάλογος για λύση στο θέμα της Λιβύης. Αποφασίστηκε μια εκεχειρία, ώστε να υπάρξει παύση στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά.

Τα βασικά σημεία του εγγράφου

Τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την πραγματική τήρηση του εμπάργκο όπλων προβλέπουν τα βασικά σημεία του εγγράφου, επί του οποίου θα επιδιωχθεί η προσπάθεια ειρήνευσης στη Λιβύη. 

«Καλούμε τα Ηνωμένα Έθνη να επιβάλλουν τις ανάλογες κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν την εκεχειρία και την διαδικασία κατάπαυσης του πυρός» αναφέρει το σχέδιο συμπερασμάτων το οποίο επιπλέον απαιτεί κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Εμείς [οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη] δεσμευόμαστε να τηρήσουμε κατηγορηματικά και πλήρως τον εμπάργκο όπλων που θεσπίστηκε με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (2011) και τα μεταγενέστερα ψηφίσματα του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της διάδοσης όπλων από τη Λιβύη», αναφέρεται μεταξύ άλλων. 

Μια ειδική επιτροπή θα εγκαθιδρυθεί υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εφαρμόσει τα αποτελέσματα της διάσκεψης. Σύμφωνα με το σχέδιο το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Tass το έγγραφο αναφέρει ότι «θα πρέπει να επιτευχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός και συνεπής εφαρμογή του εμπάργκο όπλων» για τη μαστιζόμενη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα.

Το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος χωρίζεται σε έξι τομείς, οι οποίοι, εκτός από την κατάπαυση του πυρός και την τήρηση της επανειλημμένα παραβιασθείσας απαγόρευσης εισαγωγής όπλων, αφορούν μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:18 - 19 Ιαν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.