• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

ΗΠΑ: Τι περιλαμβάνει το πακέτο μαμούθ των 2 τρισ. δολαρίων

16:40 - 25 Μαρ 2020 | Ειδήσεις
Μετά τη συμφωνία στη Γερουσία και την αναμενόμενη έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο για να λάβει την υπογραφή του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Το σχέδιο, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει περίπου 500 δισ. δολάρια για την εγγύηση δανείων και βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, περιλαμβανομένων 50 δισ. δολαρίων για τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας. Υπάρχουν πάνω από 350 δισ. δολάρια που θα διοχετευτούν σε μικρές επιχειρήσεις. Συνολικά 150 δισ. δολάρια θα ενισχύσουν τα νοσοκομεία και άλλους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών με εξοπλισμό και προμήθειες.

Τι ζήτησαν οι Δημοκρατικοί

Για τους πολίτες το πακέτο περιλαμβάνει άμεσες πληρωμές σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Θα δοθούν 1.200 δολάρια σε κάθε ενήλικο που καλύπτει τα κριτήρια και επιπλέον 500 δολάρια για κάθε παιδί. Η ασφάλιση ανέργων θα επεκταθεί στους τέσσερις μήνες, οι παροχές θα αυξηθούν κατά 600 δολάρια την εβδομάδα και η επιλεξιμότητα θα διευρυνθεί για να καλυφθούν περισσότεροι εργαζόμενοι.

Οι Δημοκρατικοί απαίτησαν και κέρδισαν μια σειρά περιορισμών για τις επιχειρήσεις που θα στηριχθούν από δάνεια ή επενδύσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως και τη δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης του ποιος λαμβάνει χρήματα.  Όσες εταιρείες λάβουν κρατικό δάνειο θα απαγορεύεται να προχωρήσουν σε επαναγορές μετοχών κατά τη διάρκεια του συν ένα ακόμα έτος. Θα πρέπει να περιορίσουν τα μπόνους των στελεχών και να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύπτει τους όρους με τους οποίους δανειοδοτεί, ενώ ένας Επιθεωρητής θα επιβλέπει το πρόγραμμα.

Αξιοσημείωτο, το ότι οι Δημοκρατικοί πέτυχαν συγκεκριμένο όρο που απαγορεύει τη στήριξη οποιασδήποτε εταιρείας ανήκει στον Ντ. Τραμπ ή μέλος της οικογένειάς του. Μπλόκο υπάρχει επίσης για τις επιχειρήσεις που ελέγχουν μέλη του Κογκρέσου, υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και ο αντιπρόεδρος Μ. Πενς.

Το μέγεθος που πακέτου, σχολιάζει το Bloomberg είναι πρωτοφανές. Αξιοσημείωτο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα το 2008 είχε περάσει μέτρα ύψους 800 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει την τότε χρηματοπιστωτική κρίση.

Σε συνδυασμό με την παρέμβαση της FED, η προτεινόμενη νομοθεσία αντιστοιχεί σε τόνωση ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τον σύμβουλο του Λευκού Οίκου για οικονομικά θέματα, Larry Kudlow, ή 30% του ΑΕΠ.

Το πακέτο όμως πιθανότητα θα υπερδιπλασιάσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας που ήδη –πριν την πανδημία- αναμένονταν να φτάσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Δεν αποκλείεται μάλιστα να μην είναι η τελευταία κυβερνητική παρέμβαση για να αντιμετωπιστεί ο κορονοϊός και οι επιπτώσεις του.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:48 - 25 Μαρ 2020
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman