ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: «Βλέπει» ύφεση 11% στην ευρωζώνη το 2020

18:06 - 12 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Goldman Sachs: «Βλέπει» ύφεση 11% στην ευρωζώνη το 2020
Σε αναθεώρηση των πρόσφατων προβλέψεών της για την ευρωζώνη προχώρησε την Τρίτη η Goldman Sachs. Η αμερικανική τράπεζα εκτιμά πλέον ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα εμφανίσει ύφεση-ρεκόρ το 2020 στο 11%, με το γερμανικό ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 9%, ενώ Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία θα εμφανίσουν ύφεση μεταξύ 13% και 14%.

Πιο αναλυτικά, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 15,2% στο β’ τρίμηνο, έναντι συρρίκνωσης 4% στο α’ τρίμηνο και θα ακολουθήσει ανάπτυξη 6,6% και 3,7% στο γ’ τρίμηνο και δ’ τρίμηνο αντίστοιχα. Μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών το ισχυρότερο πλήγμα θα δεχθεί η Ιταλία με ύφεση 16,6% στο β’ τρίμηνο, ακολουθεί η Ισπανία με 16,1%, η Γαλλία με 15% και η Γερμανία με 14%.

Στη σημερινή της έκθεση, η τράπεζα προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα του κατά πόσο θα πρέπει να περιμένουμε γρήγορη ανάκαμψη καθώς οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη παίρνουν μέτρα επιστροφής στην κανονικότητα. Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη θα είναι ελαφρώς πιο αργή στην Ευρώπη μετά το β’ τρίμηνο ακόμη και στο βασικό σενάριο που δεν προβλέπει νέο κύμα κορονοϊού.

Δύο προϋποθέσεις που αλλάζουν το βασικό σενάριο

Ακόμη όμως και γι’ αυτές τις αναθεωρημένες προβλέψεις η Goldman θέτει δύο βασικές προϋποθέσεις, που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα:

Πρώτον, οι πολιτικές πιέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ταχύτερες διαδικασίες εξόδου από τα lockdown και κατ’ επέκταση σε υψηλότερους κινδύνους για την δημόσια υγεία.

Δεύτερον, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι οι υγειονομικοί παράγοντες θα καταφέρουν να αποτρέψουν ένα δεύτερο κύμα πανδημίας κατά τη διάρκεια της χαλάρωσης των περιορισμών, όμως και πάλι οι συνολικοί κίνδυνοι θα είναι αυξημένοι για τις οικονομίες μετά το γ’ τρίμηνο.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:09 - 12 Μαϊ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.