ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τραμπ προς Κίνα: Ούτε 100 συμφωνίες δεν αντισταθμίζουν τη ζημιά

21:20 - 13 Μαϊ 2020 | Ειδήσεις
Τραμπ προς Κίνα: Ούτε 100 συμφωνίες δεν αντισταθμίζουν τη ζημιά
Η επίθεση των ΗΠΑ προς την Κίνα για τη διαχείριση του κορονοϊού συνεχίζεται με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να δηλώνει σήμερα ότι «τα οφέλη από την εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που υπογράφηκε τον Ιανουάριο, ωχριούν», μπροστά στη ζημιά που έχει προκαλέσει αυτό που ο ένοικος του Λευκού Οίκου χαρακτηρίζει «μάστιγα από την Κίνα».

Αν και δεν είναι σαφές ποια ήταν η αφορμή που ώθησε τον Τραμπ να δηλώσει ότι «η διαπραγμάτευση με την Κίνα κοστίζει ακριβά», το σχόλιό θεωρείται ένα ακόμη από τα πολλά σημάδια των τελευταίων ημερών ότι ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην Κίνα, συνδέοντας ανοιχτά πλέον το θέμα της πανδημίας με τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

«Όπως έχω πει εδώ και καιρό, η διαπραγμάτευση με την Κίνα κοστίζει ακριβά. Μόλις πετύχαμε μια σπουδαία εμπορική συμφωνία και ενώ το μελάνι δεν έχει στεγνώσει ακόμα, ο κόσμος χτυπήθηκε από τη μάστιγα που ήρθε από την Κίνα. Ούτε 100 εμπορικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τη ζημιά - και όλες αυτές τις αθώες ζωές που χάθηκαν», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ, την Τετάρτη.

Ο Τραμπ έχει επιρρίψει επανειλημμένως ευθύνες στην Κίνα για τον κορονοϊό, επιδιώκοντας να καταστήσει τη χώρα νομικά υπεύθυνη για την πανδημία που έχει πλήξει τον πλανήτη, παρότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει διάταξη στο διεθνές δίκαιο που να επιτρέπει να θεωρεί υπεύθυνη μια συγκεκριμένη χώρα για κάποια πανδημία.

Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου με αφορμή τον κορονοϊό σίγουρα δεν βοηθά στην βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών,  αν και η «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιανουάριο φαίνεται να προχωρά κανονικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.