ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς η ΕΚΤ οδηγείται σε ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων

14:09 - 03 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Πώς η ΕΚΤ οδηγείται σε ενίσχυση του προγράμματος αγοράς ομολόγων
Νέα νομισματικά κίνητρα επεξεργάζεται για την τόνωση της οικονομίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει, αύριο, Πέμπτη.

Η ΕΚΤ έχει, μέχρι στιγμής, χρησιμοποιήσει λιγότερο από το ένα τρίτο του κεφαλαίου των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (840 δισεκατομμύρια δολάρια) που προορίζονται για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία που ξεκίνησε τον Μάρτιο και θα στηρίξει τις ασθενέστερες οικονομίες της Ευρωζώνης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένει ενδεχομένως τη συνεδρίαση του Ιουλίου ή του Σεπτεμβρίου για να εξετάσει εάν το κεφάλαιο για το πρόγραμμα είναι αρκετό για να καταπολεμήσει την ύφεση που «σκεπάζει» πολλά ευρωπαϊκά κράτη λόγω της πανδημίας.

Από την άλλη, οι αγορές, μετά την ανακοίνωση του ταμείου ανασυγκρότησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, βρίσκουν σταδιακά την ισορροπία τους. Αν, όμως, δεν γίνει η αναμενόμενη αύξηση των πόρων του προγράμματος ομολόγων οι αγορές μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με νέα αναταραχή, ανάλογη με εκείνη του Μαρτίου, όταν η η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε εμμέσως να μην ενεργήσει για την στήριξη των περιφερειακών αγορών της Ευρωζώνης.

Άλλωστε, η ίδια η τράπεζα έχει δημιουργήσει προσδοκίες για την αύξηση του κεφαλαίου του προγράμματος, με του αξιωματούχους της ΕΚΤ να έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι έτοιμοι να ενισχύσουν το πρόγραμμα «εάν αυτό καταστεί αναγκαίο».

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι ενώ τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει, η ανάκαμψη ενδεχομένως να είναι οδυνηρά αργή. Σε δήλωσή της, η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι «η ύφεση στην ευρωζώνη φέτος πιθανότατα να βρίσκεται ανάμεσα στα μεσαία και τα χειρότερα σενάρια της ΕΚΤ, σημειώνοντας συρρίκνωση περίπου 10%».

Την ίδια στιγμή, το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ πρέπει ακόμη να πάρει έγκριση και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και ακόμα και όταν τεθεί σε ισχύ, τα κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα από το ερχόμενο έτος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.