• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Ομόλογα

Στην πρώτη έκδοση ομολόγου στην Ευρωζώνη για το 2022 προχώρησε σήμερα (5/1) η Ιταλία.

Την έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων της ΕΕ ύψους 50 δισ. ευρώ μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2022 με σκοπό την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών στο πλαίσιο του NextGenerationEU, ανακοίνωσε η Κομισιόν, σε συνέχεια της επιτυχούς έναρξης της δανειοληψίας για τη χρηματοδότηση του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU τον Ιούνιο του 2021, και σύμφωνα με τη στρατηγική της για ανοικτή και διαφανή επικοινωνία στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το 1,5 τρισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει το 2022, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς «πράσινων» ομολόγων και ομολόγων με δείκτες αειφορίας (sustainability linked bonds), όπως επισήμανε η Αλεξάνδρα Κονίδα, Managing Director και επικεφαλής χονδρικής τραπεζικής της ΗSBC.

Έκδοση «πράσινων» ομολόγων σε ένα project αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιάζει η Qatar Energy, ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο.

Τρόπους ώστε να συνεχίζει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα εντός του 2022 επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου στους Financial Times.

Στις αγορές με το πρώτο της πράσινο 15ετές ομόλογο βγήκε η ΕΕ, καταγράφοντας ρεκόρ ζήτησης. Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι προσφορές έφτασαν την Τρίτη (12/10) τα 120 δισ. ευρώ για το 15ετές πράσινο ομόλογο ύψους 12 δισ. ευρώ.

Ανοιχτό άφησε η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, το ενδεχόμενο της συνέχισης αγοράς ελληνικών ομολόγων, παραπέμποντας σε αποφάσεις για το τέλος του 2021 - αρχές του 2022.

«Έσπασε» το φράγμα του 0,6% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, που υποχώρησε σήμερα (29/7) στο 0,59%, καταγράφοντας έτσι νέο ιστορικό χαμηλό.

Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων σε ολόκληρη την ευρωζώνη με αποτέλεσμα να παραμείνουν στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων 5 μηνών.

Οι ξένοι αγοραστές ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έσπασαν ένα ρεκόρ 12 μηνών έως τον Μάιο, ένα έτος που η χώρα αποχώρησε τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οδηγήθηκε σε ανάκαμψη από την πανδημία.

Οριακές απώλειες τον Απρίλιο για τα κρατικά ομόλογα με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα επιτόκια να παρατηρούνται στις μακροπρόθεσμες λήξεις της καμπύλης, όπως αναφέρει η Τράπεζα Πειραιώς σε ανάλυσή της. 

Τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συνεχίσει την αύξηση των αγορών ομολόγων, στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματός της για την πανδημία του κορονοϊού (PEPP), αν αυτό θα είναι αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών δανεισμού, ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η Ελλάδα ενδέχεται σύντομα να βγει ξανά στις αγορές και το γεγονός αυτό συνηγορεί στο ότι είναι πολύ πιθανό να επηρεαστούν τα spreads, επισημαίνει σε νέα της έκθεση η JP Morgan.

σελίδα 1 από 46
Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman