ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπόλτον: Ο Τραμπ ήθελε τις ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ

09:25 - 24 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
Μπόλτον: Ο Τραμπ ήθελε τις ΗΠΑ εκτός ΝΑΤΟ
Το βιβλίο του πρώην συμβούλου εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, κυκλοφόρησε την Τρίτη και τα πιο χαρακτηριστικά του αποσπάσματα κάνουν το γύρο του κόσμου.

Έν ααπό τα κεφάλαια του βιβλίου αναλύει τις προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για το ΝΑΤΟ, με τον Μπόλτον να υποστηρίζει πως ήταν αποφασισμένος να βγάλει τις ΗΠΑ από τη Συμμαχία.

Αφηγούμενος τη δική του εκδοχή για τη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού το 2018, που είχε σημαδευτεί από εντάσεις εξαιτίας των αμυντικών δαπανών των Ευρωπαίων εταίρων της Ουάσιγκτον, ο Μπόλτον αναφέρει ότι ο Τραμπ ήταν έτοιμος να ανακοινώσει πως η χώρα του θα αποχωρούσε από το NATO.

Όπως αναφέρει ο Μπόλτον, ο Τραμπ είχε εκνευριστεί από το γεγονός πως η Γερμανία δεν πλησίαζε καν το συμφωνημένο επίπεδο - στόχο για τις στρατιωτικές της δαπάνες, το 2% του ΑΕΠ.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία, έριξε λάδι στη φωτιά, με τον ένοικο του Λευκού Οίκου να διερωτάται για ποιον λόγο ενώ η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει στρατεύματα στο ευρωπαϊκό έδαφος για την αποτροπή της Ρωσίας η Ευρώπη αυξάνει τις αγορές υδρογονανθράκων από τη Μόσχα, γράφει ο Μπόλτον στο βιβλίο του The Room Where it Happened.

Ως την 1η Ιανουαρίου όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να δεσμευθούν στο 2% και θα σβήσουμε τις αναδρομικές οφειλές ή θα αποχωρήσουμε και δεν θα υπερασπιστούμε όποιον δεν το έχει εκπληρώσει», φέρεται να είχε πει ο Τραμπ, σύμφωνα με τον Μπόλτον.

Ο Τραμπ φέρεται να είχε επιχειρηματολογήσει πως δεν θα αφήσει τη χώρα του «σε ένα NATO τα κράτη μέλη του οποίου πληρώνουν δισεκατομμύρια στη Ρωσία. Θα φύγουμε αν κλείσουν τη συμφωνία για τον αγωγό. Δεν θα συγκρουόμαστε με κάποιον που πληρώνουν».

Η σύνοδος εκείνη τερματίστηκε με τον Τραμπ να εκφράζει τον σεβασμό και την προσήλωση του στο NATO, αλλά ταυτόχρονα να ασκεί πίεση στα κράτη- μέλη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους.

Πρόσφατα, ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα μειώσει τους Αμερικανούς στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στη Γερμανία κατά 10.000. Επίσης, αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή νέες κυρώσεις σε βάρος εταιρειών που συμμετέχουν στο έργο του Nord Stream 2.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:27 - 24 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.