ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Οριστικά εκτός ταξιδιωτικής λίστας οι ΗΠΑ-Δείτε τις «ασφαλείς» χώρες

17:04 - 30 Ιουν 2020 | Ειδήσεις
ΕΕ: Οριστικά εκτός ταξιδιωτικής λίστας οι ΗΠΑ-Δείτε τις «ασφαλείς» χώρες
Ανακοινώθηκε και επισήμως η λίστα της ΕΕ με τις θεωρητικά «ασφαλείς» τρίτες χώρες οι πολίτες των οποίων θα μπορούν να ταξιδεύουν σε ευρωπαϊκό έδαφος από την 1η Ιουλίου. Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ρωσία, Τουρκία και Βραζιλία έμειναν τελικά εκτός.

Στη «λευκή λίστα», όπως μεταδώσαμε και νωρίτερα, περιλαμβάνονται ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Αλγερία, η Γεωργία, η Ιαπωνία και το Μαυροβούνιο η Νέα Ζηλανδία, η Τυνησία, η Ρουάντα, η Σερβία, η Νότια Κορέα, ηΤαϊλάνδη και η Ουρουγουάη. Επίσης περιλαμβάνονται τα κρατίδια του Βατικανού, η Ανδόρα, το Μονακό και το Σαν Μαρίνο.Η Κίνα περιλαμβάνεται μεν στη λίστα, υπό την αίρεση όμως, ότι και εκείνη θα ανοίξει τα σύνορά της. 

Ο κατάλογος των ασφαλών χωρών θα αναθεωρείται ανά δεκαπενθήμερο. 

Στόχος της συγκεκριμένης λίστας με τις ασφαλείς χώρες είναι να στηριχθεί η τουριστική βιομηχανία της Ε.Ε., ιδίως των χωρών της νότιας Ευρώπης που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως σκοπεύει να ακολουθήσει τη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως απαγορεύει μέχρι την 15η Ιουλίου τις απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία και τη Σουηδία.

Παρασκήνιο

Χρειάστηκαν πολύωρες διαβουλεύσεις ανάμεσα στους μονίμους αντιπροσώπους των κρατών – μελών της ΕΕ καθώς υπήρχαν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την αναγκαία ειδική πλειονοψηφία, δηλαδή να υπερψηφιστεί η πρόταση από το 55% των κρατών μελών (15 από τα 27 κράτη μέλη) και από τα κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ.

Η συγκεκριμένη λίστα αποτελεί περισσότερο μια «σύσταση» παρά μια δέσμευση, καθώς τα κράτη – μέλη της ΕΕ διατηρούν το δικαίωμα να επιβάλουν ελέγχους στα σύνορά τους για πολίτες τρίτων κρατών. Ωστόσο, οι πολύωρες διαβουλεύσεις και οι διαφωνίες που υπήρξαν για να καταρτιστεί αυτή η λίστα αφήνουν να εννοηθεί ότι οι «27» αναμένεται να τηρήσουν τη συμφωνία. 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:06 - 30 Ιουν 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.