ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα παιδιά δίνουν φωνή στο πλανήτη μέσω του Earth Speaker

15:00 - 01 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Τα παιδιά δίνουν φωνή στο πλανήτη μέσω του Earth Speaker
Το Earth Speaker λανσάρεται σήμερα, προσκαλώντας τα παιδιά σε όλο το κόσμο να δημιουργήσουν συλλογικά ένα έργο τέχνης και να μιλήσουν για το μέλλον του πλανήτη μας.

Ένα έργο που ξεκίνησε ο δανικής και ισλανδικής καταγωγής καλλιτέχνης Olafur Eliasson, το Earth Speaker, περιλαμβάνει ένα app, μια ιστοσελίδα, φυσικές παρουσιάσεις και άλλες μορφές, οι οποίες αποτελούν το κεντρικό πυλώνα του πολιτιστικού προγράμματος επ’ ευκαιρία της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2020.

Το Earth Speaker χρηματοδοτείται από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε. Παρέχεται δωρεάν και προωθεί τη συνεργασία και τον συλλογισμό μεταξύ ανθρώπων όλων των ηλικιών σε όλη την Ευρώπη σχετικά με την αλλαγή του κλίματος και το μέλλον του πλανήτη.

Τι είναι το Earth Speaker

Το Earth Speakr είναι ένα καλλιτεχνικό έργo. Προσκαλεί τα παιδιά να υπερασπιστούν τον πλανήτη και τους ενήλικες να ακούσουν τι έχουν να πουν. Το Earth Speaker χρησιμοποιεί επαυξημένη πραγματικότητα και περιλαμβάνει μια δωρεάν εφαρμογή καθώς και την ιστοσελίδα www.earthspeakr.art και είναι προσβάσιμο από οπουδήποτε στον κόσμο.

Σύμφωνα με το δημιουργό Olafur Eliasson “Το Earth Speaker είναι ένα συλλογικό έργο τέχνης που προσκαλεί τα παιδιά να γίνουν οι καλλιτέχνες. Το πως θα αναπτυχθεί το Earth Speaker εξαρτάται από τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών. Το έργο δημιουργείται από τις σκέψεις τους, το όραμα τους, τις ανησυχίες τους και την ελπίδα τους. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αισιόδοξο, σοβαρό ή και  δημιούργημα φαντασίας. Δεν υπάρχει λάθος ή σωστό και η συμμετοχή είναι πολύ εύκολα. Το Earth Speakr προσκαλεί τα παιδιά να ανοίξουν την καρδιά τους και το μυαλό τους και να συμμετέχουν στο σχεδιασμό ενός καλύτερου κόσμου και ενός βιώσιμο πλανήτη σήμερα και στο μέλλον”.

Πως λειτουργεί

Για τους ερχομένους έξι μήνες, όλοι μπορούν να κατεβάσουν το Earth Speaker app και να δώσουν φωνή στο πλανήτη ζωντανεύοντας τα στοιχεία του περιβάλλοντος και  χρησιμοποιώντας με έξυπνο τρόπο τη διαδραστική τεχνολογία. Τα παιδιά και οι νέοι κάτω των δεκαοχτώ, μπορούν να συμμετέχουν δίνοντας φωνή σε διάφορα στοιχεία όπως ένα δέντρο, μια μπανανόφλουδα, τον ουρανό, ή τον δρόμο. Τα μηνύματα των παιδιών θα συλλέγονται στο  www.earthspeakr.art και δημιουργούνται στο app μέσω επαυξημένης πραγματικότητάς (Augmented Reality). 

Προκειμένου να συμμετέχουν όσα πιο πολλά άτομα γίνονται, ο Olafur Eliasson και το στούντιο του δημιούργησε ένα κυρίως ψηφιακό έργο τέχνης με την υποστήριξη μιας εκτεταμένης ομάδας με παιδιά, ειδικούς, και ερευνητές. Το Earth Speakr είναι διαθέσιμο σε 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι προσβάσιμο από οπουδήποτε στον κόσμο. Επίσης, το έργο συνεργάζεται με πολλά μουσεία, βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Goethe-Institut, ώστε να μοιραστεί το έργο τέχνης διαδικτυακά και προσωπικά σε αυτή την περίοδο που υπάρχει το ‘social distancing’.

‘Περιμένουμε από τα παιδιά να παρακολουθουν στο σχολείο και να ακολουθούν τους κανόνες. Αλλά τώρα είναι η σειρά μας, ως ενήλικες να ακούσουμε αυτό που έχει να πει η  νέα γενιά. Χάρη στον Olafur Eliasson. μια μοναδική ευκαιρία  έχει δοθεί μέσω του Earth Speakr στα παιδιά μας, να είναι δημιουργικά και να σκεφτούνε ιδέες που θα μπορούν να βοηθήσουν όλους τους Ευρωπαίους. Με τις ιδέες τους ηχογραφημένες στην καρδιά της Ευρωπαϊκής πολιτικής , το Earth Speakr, δίνει στους νέους μια πλατφόρμα οπού μπορούν να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον, πρέπει να τους ακούσουμε πολύ προσεκτικά’ λέει ο Heiko Maas, Υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Σχετικά με τον Olafur Eliasson

Ο δανικής και ισλανδικής καταγωγής καλλιτέχνης Olafur Eliasson (γεν. 1967) ασχολείται με τη γλυπτική, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τον κινηματογράφο, το installation (εικαστικά ενεργοποιημένοι χώροι) και τα ψηφιακά μέσα. Η τέχνη του επηρεάζεται από το ενδιαφέρον του για την αντίληψη, την κίνηση, την ενσωματωμένη εμπειρία και την αίσθηση του εγώ και της κοινότητας. Χωρίς να περιορίζεται στα όρια του μουσείου και της γκαλερί, προσελκύει το κοινό μέσα από αρχιτεκτονικά έργα, παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, την καλλιτεχνική εκπαίδευση, τη χάραξη πολιτικής και την κλιματική δράση. Από τα μέσα της δεκαετίας του '90, ο Eliasson έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες σημαντικές εκθέσεις και έργα σε όλο τον κόσμο. Το 2019 το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) τον ανακήρυξε Πρέσβη Καλής Θελήσεως για την κλιματική δράση και τους στόχους αειφόρου ανάπτυξης.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.