ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιαπωνία: Απώλειες ρεκόρ για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund στον κόσμο

16:40 - 03 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Ιαπωνία: Απώλειες ρεκόρ για το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund στον κόσμο
Το Κρατικό Συνταξιοδοτικό Επενδυτικό Ταμείο της Ιαπωνίας (GPIF), έχασε 11%, ή 17,7 τρισεκατομμύρια γιεν (164,7 δισεκατομμύρια δολάρια), τους τρεις μήνες που έληξαν τον Μάρτιο, όπως έγινε γνωστό στο Τόκιο την Παρασκευή.

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό fund στον κόσμο σημείωσε απώλειες ρεκόρ τους πρώτους τρεις μήνες του 2020, με τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας στις παγκόσμιες αγορές κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τα αποτελέσματα αυτά έρχονται λίγους μόνο μήνες μετά την αλλαγή της διοίκησης του ταμείου και την αναδιάρθρωση της κατανομής περιουσιακών στοιχείων για να επικεντρωθεί περισσότερο σε αγορές του εξωτερικού. Οι απώλειες, οι οποίες εξανέμισαν τα κέρδη του οικονομικού έτους, μπορεί να έχουν πολιτικές προεκτάσεις, καθώς η κοινωνική ασφάλιση παραμένει η βασική ανησυχία για δεκάδες εκατομμύρια συνταξιούχους της Ιαπωνίας.

Η μείωση της αξίας ήταν απότομη με βάση συγκρίσιμα στοιχεία του Απριλίου του 2008, με αποτέλεσμα τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία του ταμείου να μειωθούν σε 150,63 τρισεκατομμύρια γιεν. Οι ξένες μετοχές ήταν οι επενδύσεις με τις χειρότερες αποδόσεις και ακολούθησαν οι εγχώριες μετοχές.

«Η μείωση των εγχώριων και ξένων μετοχών οδήγησε σε αρνητική απόδοση για το οικονομικό έτος», δήλωσε ο Masataka Miyazono, πρόεδρος της GPIF. «Και οι δύο αγορές μετοχών παρουσίασαν ισχυρές αποδόσεις κατά τη διάρκεια του 2019, ακόμη και υπό την πίεση των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας. Η πανδημία  οδήγησε τους επενδυτές μακριά από τις επενδύσεις υψηλού ρίσκου».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.