ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Λαγκάρντ ως... ορεκτικό για τη Σύνοδο Κορυφής

08:05 - 16 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
Η Λαγκάρντ ως... ορεκτικό για τη Σύνοδο Κορυφής
Μία ημέρα πριν από την έναρξη της διήμερης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ συνεδριάζει η η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ανοίγοντας έτσι τις εργασίες ενός κρίσιμου τριημέρου.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη αποτελεί ασφαλώς το ιδανικό ορεκτικό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή και το Σάββατο, έχοντας ως «κύριο πιάτο» στο μενού το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ είχε δηλώσει πρόσφατα πως δεν θα έβαζε στοίχημα πως θα υπάρξει «λευκός καπνός» στη Σύνοδο Κορυφής και κάτι ανάλογο αναμένεται να πει την Πέμπτη. Θεωρείται βέβαιο πως θα επαναλάβει δραματικές εκκλήσεις προς τους ηγέτες των χωρών να αναλάβουν δράση, υπογραμμίζοντας πως οι οικονομικές προβλέψεις είναι ανησυχητικές.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν προβλέπεται, πάντως, σε αυτή τη φάση να ανακοινώσει νέες δράσεις και θα περιμένει τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής.

Άλλωστε, οι αγορές είναι ικανοποιημένες από τα προγράμματα στήριξης που «τρέχει» από την αρχή της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει λόγος για να ανακατέψει η Λαγκάρντ την τράπουλα.

Αυτή την εβδομάδα είναι η στιγμή των ηγετών της ΕΕ να δείξουν πως είναι αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν την κρίση «όλοι μαζί» και αυτό αναμένεται να υπογραμμίσει και η Λαγκάρντ από τη δική της μεριά.

Η κεντρική τράπεζα υπολογίζει ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί 8,7% φέτος, για να αναπτυχθεί με ρυθμούς μόλις 5,2% το επόμενο έτος. Όσο για τον πληθωρισμό, προβλέπεται κοντά ή ακόμη και στο μηδέν για μεγάλο διάστημα ακόμη, έναντι επίσημου στόχου για 2%.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.