ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

UBS: Γιατί τα κράτη δε θα οδηγηθούν ξανά σε lockdown; Κύριο

10:00 - 18 Ιουλ 2020 | Ειδήσεις
UBS: Γιατί τα κράτη δε θα οδηγηθούν ξανά σε lockdown;
Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε διάφορα μέρη του κόσμου δεν πρόκειται να οδηγήσει στην επανέναρξη των εθνικών lockdown, προβλέπει σε έκθεσή της η ελβετική τράπεζα UBS. Όπως αναφέρει όμως η εν λόγω έκθεση, ο κορονοϊός παραμένει μια ανθρώπινη τραγωδία και οι λάθος πολιτικές αποφάσεις μπορεί να οδηγήσουν εκ νέου σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, ορισμένα πράγματα που έχουμε μάθει για τον ιό από τον περασμένο Μάρτιο φαίνεται να αποτελούν σηματωρό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, με αποτέλεσμα να λαμβάνονται έστω λιγότερο καταστροφικά μέτρα -αν όχι ευεργετικά- για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού.

Όπως επισημαίνει η UBS, δεν πρόκειται να υπάρξουν ξανά lockdowns για τους εξής λόγους:

1. Ο ιός δεν είναι τόσο θανατηφόρος όσο παρουσιάστηκε στην αρχή

Ένας από τους λόγους, για τον οποίο οι κυβερνήσεις επέλεξαν να πάρουν τόσο αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ήταν τα υψηλά ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας. Οι πρώτες εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έθεσαν το ποσοστό θνησιμότητας στο 3,4%, αλλά αυτό αποδείχθηκε εν μέρει υπερεκτιμημένο, καθώς τα ασυμπτωματικά άτομα δεν διαγνώστηκαν λόγω της έλλειψης τεστ κορονοϊού ανά τον κόσμο.

Μια πρόσφατη μελέτη από το εβδομαδιαίο ιατρικό περιοδικό «Lancet» υπολόγισε το ποσοστό θνησιμότητας σε 0,5-1% στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς, ενώ μια μελέτη στη Γενεύη έθεσε το ποσοστό αυτό στο 0,6%. Οι υπολογισμοί αυτοί έγιναν προτού εξεταστεί ο αντίκτυπος εγκεκριμένων θεραπειών, όπως το remdesivir, αλλά και η μεγάλη διακύμανση των ποσοστών θνησιμότητας σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πιο στοχευμένες στρατηγικές καταστολής στο μέλλον.

2. Ο ιός δεν είναι τόσο μολυσματικός όσο όταν πρωτοεμφανίστηκε

Ένας άλλος λόγος, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα, που οι κυβερνήσεις έσπευσαν να προβούν σε lockdown, ήταν η υπόθεση ότι το υψηλό ποσοστό μόλυνσης από τον ιό θα μπορούσε να κατακλύσει τα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης. Οι αρχικές εκτιμήσεις έβρισκαν τον δείκτη «Rt» -ο μέσος αριθμός ατόμων, στα οποία ένα μολυσμένο άτομο διαδίδει τον ιό- περίπου στο 2,4. Ωστόσο, καθώς οι δοκιμές έγιναν πιο διαδεδομένες, οι εκτιμήσεις άρχισαν να μειώνονται.

afsdfsefsa

Για παράδειγμα, τον Μάρτιο το ποσοστό μόλυνσης στην Αριζόνα εκτιμήθηκε σε 2,61 στην κλίμακα Rt. Το ποσοστό αυτό έπεσε στο 1,07 από την στιγμή που ξεκίνησε η λήψη περιοριστικών μέτρων και που μειώθηκαν περαιτέρω τα κρούσματα κατά τη διάρκεια του lockdown.

Ο δείκτης Rt αυξήθηκε βέβαια μετά το άνοιγμα, αλλά έπεσε πάλι γρήγορα και παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός περίπου στο 1,02, ακόμη και καθ’ όλη τη διάρκεια του δεύτερου κύματος που αναφέρθηκε ευρέως. Η σταθεροποίηση του δείκτη περίπου στο 1 αποδεικνύεται από τα δεδομένα, που ελήφθησαν, σε αμερικανικές πολιτείες όπως το Τέξας, η Φλόριντα και η Καλιφόρνια, καθώς και σε μεγάλο μέρος του ανεπτυγμένου κόσμου.

3. Ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων έχουν ήδη προσβληθεί από τον ιό

Σύμφωνα με την έκθεση, οι έρευνες αντισωμάτων δείχνουν ότι περίπου το 5% των πολιτών στη Γαλλία και την Ισπανία, το 14% στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, το 17% στο Λονδίνο και το 21% στην πόλη της Νέας Υόρκης, ενδέχεται να έχουν ήδη μολυνθεί. Η ανοσία, με βάση τα Τ-κύτταρα, μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερη.

Η UBS επισημαίνει ότι τα νέα δεδομένα περί Covid-19 είναι σημαντικά, διότι οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η στρατηγική «ανοσία της αγέλης» είναι πλέον πιο εύλογη. Όταν ο Rt βρισκόταν στο 2,5, το θεωρητικό κατώφλι για την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» υπολογιζόταν για το 60% του πληθυσμού, όπως έχει αναφερθεί ευρέως.

bdfbfdbvsdv

Η μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και μολύνσεων, καθώς και η παρουσία ατόμων στον πληθυσμό, που έχουν αναρρώσει από τον κορονοϊό, σημαίνουν ότι ο περιορισμός στην χρήση μάσκας και στην ανίχνευση επαφών μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, σε σύγκριση με αυτό που είχε αρχικά προβλεφθεί.

Ωστόσο, η ελβετική τράπεζα καταλήγει λέγοντας πως ο Covid-19 παραμένει μια τρομερή ασθένεια με πολλά θύματα και δυστυχώς τα τοπικά υγειονομικά συστήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σε παγκόσμια κλίμακα.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 10:16 - 18 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.