ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Η πορεία της οικονομίας συνδέεται με την πανδημία

22:15 - 19 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Fed: Η πορεία της οικονομίας συνδέεται με την πανδημία
Η Federal Reserve ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη τα πρακτικά από την συνάντηση νομισματικής πολιτικής που έλαβε χώρα στις 28-29 Ιουλίου, όταν είχε διατηρήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκιά της κοντά στο μηδέν, αναφέροντας πως η οικονομία υπολείπεται από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι αξιωματούχοι στη συνάντηση, σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed, "συμφώνησαν ότι η συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική δραστηριότητα, την απασχόληση και τον πληθωρισμό στο εγγύς μέλλον και ενέχει σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές μεσοπρόθεσμα", ενώ επισημάνθηκε ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία του ιού.

Από τα σχόλια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας προκύπτει επίσης ότι τα μέλη της τάχθηκαν υπέρ της διασαφήνισης των προθέσεών τους για το πότε θα προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων, αλλά φάνηκε να απορρίπτουν την πιθανότητα να προχωρήσουν σε αγορές ομολόγων προκειμένου να στηρίξουν τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Πάντως, τα μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς επεσήμαναν ότι δεδομένου του αντίκτυπου που θα έχει η πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία, αναμένουν το τρέχον επιτόκιο δανεισμού να διατηρηθεί στο εύρος του 0% -0,25% έως ότου "είναι σίγουροι ότι η οικονομία έχει ξεπεράσει τα πρόσφατα γεγονότα και βρίσκεται σε πορεία για την επίτευξη των στόχων της επιτροπής για τη μέγιστη απασχόληση και τη σταθερότητα των τιμών. "

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ μειώθηκε με ρυθμό 32,9% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η πανδημία έκλεισε τις περισσότερες μη απαραίτητες δραστηριότητες. Η επιστροφή στην ανάπτυξη αναμένεται το τρίτο τρίμηνο, αν και μια αναζωπύρωση του ιού δημιουργεί αμφιβολίες για το πόσο επιθετική μπορεί να είναι η ανάκαμψη της οικονομίας.

Πέρα από τις ανησυχίες που εξέφρασαν για την ανάπτυξη, τα μέλη δήλωσαν ότι ανησυχούν και για τους κινδύνους που εγκυμονούν για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Αν και ο πρόεδρος Jerome Powell και άλλοι αξιωματούχοι της Fed έχουν πει επανειλημμένα ότι οι τράπεζες και τα συναφή ιδρύματα είναι σε γενικές γραμμές ισχυρές, τα μέλη της επιτροπής δήλωσαν ότι ανησυχούν για το αν αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν συνεχιστεί η εξάπλωση του ιού και αν επικρατήσουν τα "πιο δυσμενή" σενάρια για το μέλλον.

Οι αξιωματούχοι εξέφρασαν επίσης ανησυχία για τα αυξανόμενα επίπεδα δημόσιου χρέους.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει πλέον χρέος 26,6 τρισ. δολαρίων, με προσθήκη 3 τρισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς το Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος έσπευσαν να προσφέρουν βοήθεια σε εκείνους που επηρεάστηκαν από το κλείσιμο της οικονομίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:05 - 19 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.