ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας

14:49 - 20 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας
Αμετάβλητο άφησε το βασικό της επιτόκιο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, παρά το γεγονός ότι η τουρκική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Σύμφωνα με το Reuters, η τράπεζα διατήρησε το βασικό επιτόκιο της στο 8,25% την Πέμπτη, έχοντας λάβει πρόσφατα έμμεσα μέτρα για την αύξηση του κόστους δανεισμού, επιβραδύνοντας την υποχώρηση της λίρας. 

Όπως εκτιμούν αναλυτές η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να προσπαθεί να αυξάνει το επιτόκιο εμμέσως ώστε να μην προκαλέσει την οργή Ερντογάν που επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι θα πρέπει να μειωθεί κι’ άλλο το κόστος χρήματος. 

Υπενθυμίζεται ότι η ισοτιμία της τουρκικού νομίσματος κέρδισε λίγο έδαφος την Τετάρτη μετά τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν σε αξιωματούχους του κλάδου της ενέργειας ότι θα έχει «καλά νέα» να ανακοινώσει την Παρασκευή. Πηγή του Bloomberg είπε ότι αναφερόταν σε εύρεση ενεργειακού κοιτάσματος στην Μαύρη Θάλασσα.

Η λίρα υποχωρούσε έναντι του δολαρίου μετά τις ανακοινώσεις της τράπεζας στις 7,350 λίρες ανά δολάριο από 7,2750 προηγουμένως. Το επιτόκιο παραμένει κάτω από το ύψος του πληθωρισμού που διαμορφώθηκε στο 11,76% τον Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι ο Ερντογάν είχε απολύσει τον προηγούμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, εξαιτίας της διαφωνίας του με τις περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων.

Αμέσως μετά δε, ακολούθησε μπαράζ μειώσεων, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο δανεισμού να έχει μειωθεί από το 24% που βρισκόταν τον Ιούλιο του 2019 στο 8,25%, καθιστώντας την Τουρκία τη μοναδική αναδυόμενη αγορά στην οποία το βασικό επιτόκιο είναι χαμηλότερο από τον ρυθμό του πληθωρισμού, ο οποίος «τρέχει» με σχεδόν 11,25% σε ετήσια βάση.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:57 - 20 Αυγ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.