ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Apple και οι θριαμβευτές της πανδημίας

12:45 - 24 Αυγ 2020 | Ειδήσεις
Η Apple και οι θριαμβευτές της πανδημίας
Μπορεί όλα τα φώτα να είναι στραμμένα πάνω στην Apple, η οποία πρόσφατα αναδείχθηκε στην πολυτιμότερη εταιρεία στην ιστορία της χρηματιστηριακής αγοράς, γεγονός ωστόσο παραμένει πως οι συνέπειες της πανδημίας αποδεικνύονται ιδανική ευκαιρία συνολικά για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, ώστε να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τα ηνία τους στη μετάβαση στη μετά τον κορονοϊό εποχή.

Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα η μετοχή της Apple έφτασε τα 467,66 δολάρια, με την κεφαλαιοποίησή της να ξεπερνάει τα 2 τρισ. δολάρια, ενώ αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάνω από τα 2,020 τρισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως η Apple κατέχει τον τίτλο της πολυτιμότερης εταιρείας από τις 31 Ιουλίου 2020, αφήνοντας στη δεύτερη θέση την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, με τη δική της αξία να υπερβαίνει τα 1,7 τρισ. δολάρια.

Η τρέχουσα εκτίναξη της Apple αντανακλά κατά κάποιο τρόπο, τη συνολική εικόνα ισχυροποίησης των τεχνολογικών κολοσσών σε ΗΠΑ και Ασία. Χαρακτηριστικά στις ΗΠΑ, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq καταγράφει ετήσια άνοδο 49% πετυχαίνοντας απανωτά υψηλά, ενώ κέρδη άνω του 10% σημειώνουν στην Ασία οι Shanghai και Nikkei.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κερδών καταγράφεται κατά τη διάρκεια εξέλιξης της παγκόσμιας πανδημίας του νέου κορονοϊού, γεγονός που πιστοποιεί την ευκολία με την οποία οι μεγάλοι τεχνολογικοί κολοσσοί εναρμονίστηκαν με το παγκόσμιο lockdown που έκλεισε στο σπίτι ένα μεγάλο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού, προς αποφυγή της διασποράς του ιού.

Παρόλα αυτά, η πανδημία αποτέλεσε παράγοντα ενίσχυσης και όχι γενεσιουργό αιτία της ανάπτυξης αυτών των τάσεων. Σημειώνεται πως η Google, ήδη από τον Ιανουάριο είχε φθάσει την κεφαλαιοποίηση της στο 1 τρισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, το επόμενο διάστημα είναι πιθανό οι ραγδαία ανοδικές τάσεις να επεκταθούν σε περισσότερους τεχνολογικούς τίτλους. Αξίζει να αναφερθεί η αστρονομική αύξηση που έχει λάβει σε ετήσια βάση η μετοχή της Tesla (κοντά 800%), ενώ σε σταθερά ανοδική πορεία βαδίζουν οι Amazon και Microsoft.

Το ράλι του τεχνολογικού τομέα δεν έχει αφήσει εκτός τους τεχνολογικούς γίγαντες της Ασίας, όπως η Huawei, ωστόσο η κλιμακούμενη εξέλιξη των εντάσεων ΗΠΑ και Κίνας στο έδαφος των νέων τεχνολογιών (βλ. υπόθεση TikTok) δίνει ένα προβάδισμα στις αμερικανικές εταιρείες.

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.