ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνοτουρκικά: Μήνυμα διαλόγου και από το ρωσικό ΥΠΕΞ

18:49 - 03 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Ελληνοτουρκικά: Μήνυμα διαλόγου και από το ρωσικό ΥΠΕΞ
Σε απόρριψη των ισχυρισμών οτι η Ρωσία στηρίζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, προχώρησε η το απόγευμα της Πέμπτης η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Δεν αναζητούμε να επωφεληθούμε από διασυνοριακές διαφωνίες. Η προσέγγιση αυτή ισχύει και στην Ανατολική Μεσόγειο, μία εκρηκτική περιοχή. Η Ρωσία υπερασπίζεται την επίλυση των διαφωνιών μόνο μέσω του πολιτικού διαλόγου», σημείωσε.  

Η κ.  Ζαχάροβα, χαρακτήρισε επίσης προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Στην ίδια ενημέρωση η κ. Ζαχάροβα ανέφερε «τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις, κάτι που «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

«Δεν ωθούμε κανέναν σε επιθετικές ενέργειες. Η συνεργασία μας, ιδίως με την Τουρκία, δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών» ξεκαθάρισε.

Οι διευκρινίσεις αυτές έρχονται μετά τις δύο τουρκικές Navtex που ανακοίνωναν ασκήσεις του ρωσικού στόλου στην ανατολική Μεσόγειο και ασφαλώς προκάλεσαν ερωτηματικά και αύξησαν την ανησυχία για την ένταση που ήδη επικρατεί στην περιοχή.

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως οι ασκήσεις δεν θα γίνουν, αλλά τουλάχιστον το Κρεμλίνο δηλώνει πως δεν επιθυμεί να εμπλακεί στη διένεξη και προτείνει με τη σειρά της διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας, όπως κάνουν ήδη ΗΠΑ και ΕΕ.

Έναν διάλογο, που πλέον επιζητά και η Τουρκία, με την Ελλάδα να... σηκώνει το γάντι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.