ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Μεγαλύτερη άνοδος από το 2016 στις τιμές κατοικιών

21:33 - 07 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Βρετανία: Μεγαλύτερη άνοδος από το 2016 στις τιμές κατοικιών
Τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 2016, σημείωσαν οι τιμές των κατοικιών στη Μεγάλη Βρετανία, ανεβαίνοντας σε νέα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής αγοράς ακινήτων που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Halifax για τις τιμές των κατοικιών, της εταιρείας ανάλυσης IHS Markit, κατέγραψε αύξηση κατά 5,2% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, κάτι που σηματοδοτεί την ισχυρότερη ετήσια αύξηση των τιμών από το 2016.

Η τιμή του μέσου σπιτιού στη χώρα έφτασε στις 245.747 στερλίνες (324.241 δολάρια), αντιπροσωπεύοντας μηνιαία αύξηση 1,6% από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο, μια άνοδο υψηλότερη από το 1,5% που εκτιμούσαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Ο Russell Galley, διευθύνων σύμβουλος της Halifax, δήλωσε ότι η αύξηση της δραστηριότητας στην αγορά ακινήτων είχε αυξήσει τις τιμές των σπιτιών καθώς τα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού μειώθηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ, εξήγγειλε μειώσεις στον φόρο ακίνητης περιουσίας, γνωστό και ως τέλος χαρτοσήμου, σε ακίνητα αξίας έως 500.000 £, σε μια προσπάθεια τόνωσης της αγοράς κατοικιών.

«Η άνοδος των τιμών των σπιτιών έρχεται σε αντίθεση με τον αρνητικό αντίκτυπο της πανδημίας στα εισοδήματα των νοικοκυριών και με τους περισσότερους οικονομικούς σχολιαστές να πιστεύουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται, αναμένουμε μεγαλύτερη πτωτική πίεση στις τιμές των κατοικιών μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Γκαλέι.

Σε στοιχεία που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε ότι ο αριθμός των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων αυξήθηκε από 39.900 τον Ιούνιο σε 66.300 τον Ιούλιο, αν και αυτό ήταν ακόμη 10% χαμηλότερο από τα 73.700 στεγαστικά δάνεια που εγκρίθηκαν τον Φεβρουάριο, πριν από την πανδημία.

Οι αγροτικές και παράκτιες κατοικίες αποδείχθηκαν ιδιαίτερα δημοφιλείς, είπε ο Χόπερ, με πολλούς ανθρώπους να επανεκτιμούν αυτό που αναζητούν στην αγορά ακινήτου, καθώς η απομακρυσμένη εργασία τείνει να μετατραπεί σε νέα κανονικότητα εν μέσω της πανδημίας.

Ωστόσο, υποστήριξε ότι «η προκύπτουσα ώθηση των τιμών οδηγεί την αγορά σε χάσμα με την ευρύτερη οικονομία» και ότι αυτό «δε μπορεί να συνεχιστεί για πολύ».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.