ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν:Απαιτεί επαναφορά του Νόμου κατά των διακρίσεων στη Βόρεια Μακεδονία!

11:02 - 10 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Κομισιόν:Απαιτεί επαναφορά του Νόμου κατά των διακρίσεων στη Βόρεια Μακεδονία!
Δεν «βλέπει» ένταξη στην ΕΕ η Βόρεια Μακεδονία, αν δεν επαναφέρει σε ισχύ τον Νόμο κατά των Διακρίσεων, με τον οποίο απαγορεύονταν οποιασδήποτε διάκριση λόγω φυλής, προέλευσης, εθνικότητας ή θρησκείας, πολιτικών πεποιθήσεων και, κυρίως, περιελάμβανε σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου.

Αυτό τουλάχιστον ξεκαθαρίζει, εμμέσως πλην σαφώς, ο Επίτροπος Várhelyi, σε γραπτή του απάντηση προς την Σλοβένα ευρωβουλευτή της Ομάδας Renew Europe, Irena Joveva, η οποία είχε επισημάνει στην Κομισιόν ότι, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βόρειας Μακεδονίας κατάργησε τον Νόμο για την Πρόληψη και την Προστασία από τις Διακρίσεις, ο οποίος είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2019, λόγω της μη τήρησης των τυπικών διαδικαστικών απαιτήσεων, αφαιρώντας από τις ευάλωτες ομάδες της προστασίας που τους αξίζει.

        Στην απάντηση του ο Επίτροπος Várhelyi ξεκαθαρίζει ότι:

-Το κεκτημένο της ΕΕ, για τη μη διάκριση παρουσιάστηκε στις αρχές της Βόρειας Μακεδονίας τον Σεπτέμβριο του 2018.

-Ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, η Βόρεια Μακεδονία υποχρεούται να ευθυγραμμίσει σταδιακά το νομικό της πλαίσιο με το κεκτημένο της ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί πλήρης ευθυγράμμιση προτού ενταχθεί στην ΕΕ.

- Σε αυτό το πλαίσιο, η Κομισιόν συνιστά στις αρχές να επανεκδώσουν γρήγορα τον νόμο για την πρόληψη και την προστασία κατά των διακρίσεων, διασφαλίζοντας ότι είναι σύμφωνος με το κοινοτικό κεκτημένο και τα ευρωπαϊκά πρότυπα για τη μη διάκριση.

-Η Κομισιόν συνιστά να διατηρηθούν οι διατάξεις του νόμου που είχε ήδη εγκριθεί, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου των προστατευόμενων κατηγοριών και να συσταθεί η Επιτροπή Πρόληψης και Προστασίας κατά των Διακρίσεων.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.