ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησαν οι ιστορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλιμπάν και Αφγανιστάν

10:45 - 13 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
Ξεκίνησαν οι ιστορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ταλιμπάν και Αφγανιστάν
Η αφγανική κυβέρνηση και οι Ταλιμπάν κάθισαν το Σάββατο για πρώτη φορά στο ίδιο τραπέζι διαπραγματεύσεων στην πρώτη μέρα των ιστορικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, που αναμένονται επίπονες λόγω των έντονων διαφορών των δύο πλευρών. Παρών σε αυτή την ιστορική συγκυρία ήταν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Από την εναρκτήρια τελετή στη Ντόχα, ο διαπραγματευτής της αφγανικής κυβέρνησης Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ υπέβαλε το κύριο αίτημα της Καμπούλ: Μια "ανθρωπιστική εκεχειρία". Ένα μέτρο απέναντι στο οποίο οι αντάρτες είναι επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι θα απολέσουν το βασικό τους πλεονέκτημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι πρώτες αντιδράσεις

"Η χώρα μας θα θυμάται αυτήν την ημέρα ως το τέλος του πολέμου και των δεινών του λαού μας", τόνισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του συμβουλίου συμφιλίωσης, και πρώην επικεφαλής της αφγανικής κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε από την πλευρά της σε "άμεσο" τερματισμό των συγκρούσεων, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρέτισε την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών, κάνοντας λόγο για μια "ιστορική ευκαιρία".

Περίπου 5.000 αντάρτες έχουν ήδη απελευθερωθεί από την Καμπούλ έναντι 1.000 μελών των αφγανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της ανταλλαγής που προβλεπόταν σε μια συμφωνία Αμερικανών-Ταλιμπάν που υπογράφηκε τον Φεβρουάριο στη Ντόχα.

Αυτές οι διαπραγματεύσεις, η έναρξη των οποίων καθυστέρησε έξι μήνες, λόγω βαθιών διαφωνιών σχετικά με την ανταλλαγή 5.000 κρατουμένων, ξεκίνησαν την επομένη από την 19η επέτειο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι οποίες οδήγησαν στην υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνή επέμβαση στο Αφγανιστάν και την απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία (1996-2001).

Οι δηλώσεις Πομπέο

Και τα δύο στρατόπεδα πρέπει να βρουν έναν τρόπο "να οδηγήσουν μπροστά τη χώρα (...) και να ανταποκριθούν στα αιτήματα των Αφγανών: μια χώρα που συμφιλιώνεται με μια κυβέρνηση που αντανακλά ένα έθνος που δεν είναι σε πόλεμο", είπε ο Πομπέο, πριν αποχωρήσει από τη Ντόχα το απόγευμα του Σαββάτου.

{https://twitter.com/SecPompeo/status/1304724980119343104}

Οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν γίνονται στο πολυτελές ξενοδοχείο που φιλοξένησε την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Ταλιμπάν τον Φεβρουάριο, η οποία άνοιξε το δρόμο για τις ενδοαφγανικές συνομιλίες.

Η συμφωνία αυτή προβλέπει την αποχώρηση ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι τα μέσα του 2021 σε αντάλλαγμα ασαφείς εγγυήσεις των Ταλιμπάν, συμπεριλαμβανομένης της διεξαγωγής αυτού του "ενδοαφγανικού διαλόγου".

Τελευταία τροποποίηση στις 10:52 - 13 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.