ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Οι φορολογικές ατασθαλίες του Τραμπ «φορτίζουν» το προεκλογικό κλίμα

21:05 - 28 Σεπ 2020 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Οι φορολογικές ατασθαλίες του Τραμπ «φορτίζουν» το προεκλογικό κλίμα
Νέες αποκαλύψεις της εφημερίδας New York Times για τα φορολογικά στοιχεία του Ντόναλντ Τραμπ βάζουν «φωτιά» στο σκηνικό των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Η έρευνα της εφημερίδας New York Times η οποία υποστηρίζει ότι ο Τραμπ, όντας δισεκατομμυριούχος, πλήρωνε φόρους 750 δολαρίων για τα έτη 2016 και 2017 και ότι χρωστά 300 εκατομμύρια δολάρια δημιουργούν ένα - δυνητικά - εκρηκτικό κλίμα για τον Αμερικανό πρόεδρο ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλαπλές εισαγγελικές έρευνες.

Σύμφωνα με τους NYT, ο Τραμπ υπόκειται ήδη σε έλεγχο της ομοσπονδιακής εφορίας (Internal Revenue Service, IRS) για την επιστροφή φόρου 72,9 εκατ. δολαρίων που ζήτησε σε μία περίπτωση αφού δήλωσε μεγάλες ζημίες. Αν ο έλεγχος της IRS καταλήξει ότι το ποσό του καταβλήθηκε αχρεωστήτως, ο αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια, πάντα κατά την εφημερίδα.

Η άλλη έρευνα

Παράλληλα όμως ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Σάιρους Βανς, διενεργεί μια άλλη έρευνα σε βάρος του Τραμπ και της εταιρείας του για ασφαλιστική και τραπεζική απάτη. Πρόκειται για έρευνα με ευρύτερη στόχευση απ’ ό,τι ήταν γνωστό μέχρι τώρα, στο πλαίσιο μιας μάχης που αρχικά φαινόταν να επικεντρώνεται στη δημοσιοποίηση των φορολογικών στοιχείων του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Η φύση της έρευνας του Βανς έγινε πιο σαφής σε δικόγραφο που υπέβαλε σε δικαστήριο. Σε αυτό, ο εισαγγελέας επιχειρηματολογεί ότι η εταιρεία λογιστικής του Τραμπ πρέπει να αναγκαστεί να παραδώσει στις υπηρεσίες του τις φορολογικές δηλώσεις του μεγιστάνα.

Η εισαγγελική παραγγελία εγγράφεται στο πλαίσιο έρευνας πως μέχρι τώρα θεωρείτο πως επικεντρωνόταν στην καταβολή χρηματικών ποσών για να εξαγοραστεί η σιωπή δύο γυναικών που έχουν υποστηρίξει πως στο παρελθόν διατηρούσαν σχέσεις με τον μεγιστάνα των ακινήτων.

Η ασυλία του Τραμπ

Ο εισαγγελέας Βανς ο οποίος προ ημερών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσει δίωξη στον Τραμπ έχει δηλώσει πως υπάρχουν "αδιάψευστα" δημοσιεύματα που υποδεικνύουν "πιθανόν" εκτενή και παρατεταμένη εγκληματική συμπεριφορά από πλευράς του Οργανισμού Τραμπ, πράγμα που δίνει νομική βάση στο αίτημά του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές του Ιουλίου, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι χαίρει ασυλίας ως εκ του αξιώματός του σε ό,τι αφορά έρευνες ποινικής φύσεως, δυνητικά ανοίγοντας τον δρόμο ώστε ο εισαγγελέας Βανς να αποκτήσει πρόσβαση στα φορολογικά στοιχεία του μεγιστάνα.

Ωστόσο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν συμπεριλάμβανε την εντολή να παραδοθούν οι φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ στον εισαγγελέα, υποδεικνύοντας πως ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να προσπαθήσει να αποκρούσει τις εισαγγελικές αξιώσεις σε κατώτερα δικαστήρια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.