ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς παράγραφο για την Τουρκία το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής

16:43 - 01 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Χωρίς παράγραφο για την Τουρκία το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής
Στις Βρυξέλλες και στη Σύνοδο Κορυφής είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα σχετικά με την στάση που θα υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της Τουρκίας. Ωστόσο, στο προσχέδιο της Συνόδου δεν αναφέρεται προς το παρόν η Τουρκία.

Πηγές του πρακτορείου Reuters αναφέρουν ότι η Κύπρος στρέφεται προς το ενδεχόμενο να βάλει "βέτο" στις κυρώσεις στην Λευκορωσία, αν δεν ληφθεί σχετική απόφαση και για τις κυρώσεις που αφορούν την Άγκυρα.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, το προσχέδιο συμπερασμάτων των 27 δεν περιέχει ακόμη παράγραφο για την Τουρκία, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχει ομοφωνία. Τα περισσότερα μέλη της ΕΕ βέβαια προτιμούν σε αυτή τη φάση να μην υπάρξουν κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Όπως έχουμε αναφέρει σε σχετικό ρεπορτάζ, η Άνγκελα Μέρκελ δίνει τον "τόνο" και θεωρεί πως δεν πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις, αλλά ούτε καν και κατάρτιση λίστας με κυρώσεις που θα εφαρμοστούν στο μέλλον σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει τις προκλητικές της ενέργειες. Η Ελλάδα φαίνεται να αποδέχεται αυτή την άποψη, όχι όμως και η Κύπρος.

Στο προσχέδιο για τις αποφάσεις της Συνόδου, υπάρχει ωστόσο πρόβλεψη για τα περιοριστικά μέτρα κατά της Λευκορωσίας, αναφορά σε άμεση κατάπαυση του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανεξάρτητη έρευνα για τη χρήση χημικών όπλων κατά του Ναβάλνι και ζητήματα που αφορούν τη σχέση ΕΕ - Κίνας.

Ειδικότερα, σε σχέση με την Κίνα, "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την προφορική έκθεση σχετικά με τη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ με τον Πρόεδρο Xi Jinping στις 14 Σεπτεμβρίου καθώς και την υπογραφή της συμφωνίας για τις γεωγραφικές ενδείξεις".

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει "την ανάγκη εξισορρόπησης της οικονομικής σχέσης και επίτευξης της αμοιβαιότητας. Υπενθυμίζει τον στόχο της ολοκλήρωσης, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, των διαπραγματεύσεων για μια φιλόδοξη Συνολική Επενδυτική Συμφωνία ΕΕ-Κίνας (CAI) που αντιμετωπίζει τις τρέχουσες ασυμμετρίες στην πρόσβαση στην αγορά, συμβάλλει σε ίσους όρους ανταγωνισμού και καθιερώνει ουσιαστικές δεσμεύσεις για την αειφόρο ανάπτυξη".

Σε ό,τι αφορά τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "καταδικάζει την απαράδεκτη βία εκ μέρους των αρχών της Λευκορωσίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, καθώς και εκφοβισμό, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις μετά τις προεδρικές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων δεν αναγνωρίζει".

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "υποστηρίζει πλήρως το δημοκρατικό δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να εκλέγει τον Πρόεδρό του μέσω νέων ελεύθερων και δίκαιων εκλογών, χωρίς εξωτερική παρέμβαση".

Τελευταία τροποποίηση στις 17:10 - 01 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.