ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έκοψε» ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο

11:39 - 05 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
«Έκοψε» ταχύτητα η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη το Σεπτέμβριο
Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε το Σεπτέμβριο, καθώς η μερική εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, επανέφερε τον κλάδο των υπηρεσιών σε συρρίκνωση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η IHS Markit, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες έπεσε στις 50,4 μονάδες το Σεπτέμβριο, από 51,9 μονάδες τον Αύγουστο.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η υποχώρηση αυτή του δείκτη οφείλεται στην συρρίκνωση της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 48 μονάδες, από 50,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και να επιστρέφει σε συρρίκνωση.

Σημειώνεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μία δραστηριότητας.

Η αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη, θα προβληματίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που ήλπιζαν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανέκαμπτε μετά τη βουτιά του ιστορικού 11,8% κατά το β΄ τρίμηνο.

Ωστόσο, το κλίμα για το επόμενο έτος βελτιώθηκε σε επίπεδα που δεν καταγράφηκαν αφότου η Ευρώπη χτυπήθηκε από πανδημία. Ο σύνθετος μελλοντικός δείκτης της παραγωγής αυξήθηκε στις 60,5 μονάδες από 57,8, το υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.