ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρώσια και κάλπες «κρίνουν» το Κυπριακό-Ο Χριστοδουλίδης με...φόρα στην ΕΕ

14:21 - 11 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Βαρώσια και κάλπες «κρίνουν» το Κυπριακό-Ο Χριστοδουλίδης με...φόρα στην ΕΕ
Κρίσιμες είναι οι "εκλογές" στα Κατεχόμενα που διεξάγονται στο φόντο του προκλητικού ανοίγματος της παραλίας των Βαρωσίων από την τουρκική πλευρά. Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στα... κάγκελα και ζητά από ΕΕ και ΟΗΕ να επέμβουν, θέτοντας ξεκάθαρα πια ως διακύβευμα την επίλυση του Κυπριακού.

Αυτό θα είναι και το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρουν, Νίκο Χριστοδουλίδη, στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο.

Εάν επιτραπεί στην Τουρκία να συνεχίσει τα σχέδιά της για τα Βαρώσια που θα δημιουργούσαν τετελεσμένα γεγονότα, η Κύπρος δηλώνει ξεκάθαρα πως οι προοπτικές επίλυσης του προβλήματος θα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη ζημία.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, καθώς και για την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας σε αυτές και θα ζητήσει από την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της.

Κι αν το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια της Αμμοχώστου θεωρείται από πολλούς ένα... βήμα του Αττίλα, οι "εκλογές" στα Κατεχόμενα έχουν τεράστια σημασία. Ο Μουσταφά Ακιντζί που διεκδικεί ξανά την ηγεσία ανάμεσα στους τουρκοκυπρίους, δεν συμφωνεί με τις προκλητικές αυτές ενέργειες, που ουσιαστικά έγιναν με τις "ευλογίες' του Ερντογάν για να υποστηρίξει τον δεύτερο βασικό υποψήφιο, Ερσίν Τατάρ.

Με τον Ακιντζί θεωρείται πως μπορεί να βρεθεί περιθώριο συνεννόησης, ενώ με τον Τατάρ υπάρχει έντονη ανησυχία για το τι θα ακολουθήσει.

Το διακύβευμα των σημερινών "εκλογών" είναι εξαιρετικά μεγάλο και η Κύπρος παρακολουθεί με αγωνία και ανησυχία, έχοντας, ωστόσο, ούτως ή άλλως αποφασίσει πως θα υψώσει τη φωνή της σε όλα τα διεθνή φόρα, για να αναδείξει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Ήδη έχει ενημερωθεί ο ΟΗΕ, τη Δευτέρα ο Χριστοδουλίδης θα σηκώσει το θέμα στην ΕΕ και φυσικά αναμένεται να υπάρξει και συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 16:04 - 11 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.