ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ατίθασος κορονοϊός, αβέβαιο εμβόλιο, εύθραυστες προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία Κύριο

13:34 - 25 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Ατίθασος κορονοϊός, αβέβαιο εμβόλιο, εύθραυστες προσδοκίες για την παγκόσμια οικονομία
Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση σε πολλά σημεία του πλανήτη, ανάλυση του πρακτορείου Bloomberg για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει πως "είναι λάθος να βασίζεται τόσο στην ανακάλυψη του εμβολίου".


"Οι επενδυτές που περιμένουν απλώς το εμβόλιο του κορονοϊού για να σώσουν την παγκόσμια οικονομία το 2021 πρέπει να μετριάσουν τις φιλοδοξίες τους, καθώς οι επιστήμονες προειδοποιούν όλο και περισσότερο για έναν μακρύ και δύσκολο δρόμο", επισημαίνει το Bloomberg που παραθέτει μία σειρά από στοιχεία που δείχνουν πως κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα έχουμε σύντομα ένα εμβόλιο στα χέρια μας.

Αλλά ακόμη κι αν αυτό υπάρξει, χάρη στους επιστήμονες, μέσα στο 2021, αυτό δεν σημαίνει πως αυτόματα ο πλανήτης θα επιστρέψει στην "κανονικότητα".

Οι εταιρείες φαρμάκων σημειώνουν πρόοδο στην προσπάθεια να βρουν το εμβόλιο για την πανδημία που προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση από τη Μεγάλη Ύφεση, ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικό θα ήταν το πρώτο κύμα εμβολίων, πόσο εύκολο θα ήταν να διανεμηθούν αυτά σε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους και φυσικά πόσοι θα συμφωνήσουν να το πάρουν.
 
Το μέλλον της παγκόσμιας ανάπτυξης, σημειώνει το Bloomberg βασίζεται στις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα. Βασίζεται δηλαδή σε αβεβαιότητες, την ώρα που νέο κύμα της πανδημίας φέρνει νέους περιορισμούς και ανατροπές στην καθημερινή ζωή των πολιτών, το εμπόριο και την οικονομία των χωρών.
 
"Ακόμα και όταν υπάρξει θεραπεία ή εμβόλιο, δεν θα είναι μια άμεση οικονομική αποκατάσταση", λέει στο Bloomberg ο Chris Chapman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Manulife Investment, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 660 δισεκατομμύρια δολάρια.
 
«Όσον αφορά την επιστροφή στην προ-Covid ανάπτυξη ή την τάση, θα μπορούσε να πάρει περισσότερο από ένα χρόνο», δήλωσε ο Chapman.
 
Η ανάκαμψη βασίζεται πλέον στους επιστήμονες
 
Για δεκαετίες, σημειώνεται στο άρθρο, η παγκόσμια οικονομία βασίστηκε σε κεντρικούς τραπεζίτες και υπουργούς Οικονομικών, τώρα όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική και οι επενδυτές αναζητούν στους επιστήμονες την ελπίδα για ανάκαμψη. Δυστυχώς, όσο περισσότερο διαρκεί το κυνήγι ενός αποτελεσματικού εμβολίου, τόσο πιο αδύναμες θα είναι οι οικονομικές προοπτικές.
 
Θα μπορούσαν βέβαια να υπάρξει ανάσα για τις οικονομίες ακόμη κι αν δεν υπάρξει συνολική λύση του προβλήματος. Αν δηλαδή οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη και οι πιο ευάλωτοι, ανοσοποιούνται, αυτό θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στην επανάληψη της καθημερινής ζωής. Οι αποταμιεύσεις που δημιουργήθηκαν από νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2020 θα μπορούσαν να εξαπολυθούν το 2021.
 
Ωστόσο, ακόμα δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο: «Υπάρχει μια προοπτική ότι μέχρι τα τέλη της άνοιξης, τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε ποσότητες επαρκείς για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων», δήλωσε ο Neil Ferguson, επιδημιολόγος στο Imperial College London, και πρώην σύμβουλος του Covid-19 στο Ηνωμένο Βασίλειο. κυβέρνηση. "Αλλά τουλάχιστον μέχρι τότε, η ζωή θα παραμείνει δυστυχώς μια ισορροπία μεταξύ του ανοίγματος της κοινωνίας και του ελέγχου του ιού".
 
Υπάρχουν, όμως, και... επιπλοκές: Η Johnson & Johnson σταμάτησε τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου για Covid-19 αυτό το μήνα αφού ένας συμμετέχων εθελοντής αρρώστησε, ενώ και η AstraZeneca Plc και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σταμάτησαν τις έρευνες για τον ίδιο λόγο. Την Παρασκευή, και οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν πάντως ότι επιστρέφουν στις έρευνες.
 
Απογοήτευση προήλθε επίσης στις αγορές από το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του φαρμάκου remdesivir από την Gilead Sciences Inc. ήταν απογοητευτικά και φαίνεται πως δεν θεραπεύει τους ασθενείς με κορονοϊο. Δοκιμάζονται πάντως κι άλλες θεραπείες αντισωμάτων όπως η στεροειδής δεξαμεθαζόνη.
 
Συμπερασματικά, ακόμα κι αν ανακαλυφθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, σε πρώτη φάση οι περιορισμοί θα υπάρχουν για τον περισσότερο κόσμο και μόνο ένα μικρό υποσύνολο του πληθυσμού θα "αποδεσμευθεί" από τις ανασφάλειες που δημιουργεί ο ιός και τις αλλαγές που επιβάλλει στην καθημερινότητά μας.
 
Όλα αυτά δημιουργούν προβλήματα για την παγκόσμια ανάπτυξη, αν και στο τρίτο τρίμηνο του 2020 υπήρξαν σημάδια ανάκαμψης σε ΗΠΑ και ευρωζώνη.
 
Η ανάπτυξη σε σχήμα V, που αναμενόταν, ωστόσο, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται άμεσα. Ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο με τον ιό σε έξαρση, δείχνουν σύμφωνα με τις μετρήσεις της Bloomberg Economics ότι υπάρχει εξασθένιση της δραστηριότητας σε πολλά βιομηχανικά έθνη τον Οκτώβριο, ιδιαίτερα σε αυτά της Ευρώπης.
 
"Ο ιός δημιουργεί συνεπώς ένα σημαντικό στοιχείο αβεβαιότητας", σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Alan Greenspan, στο Bloomberg Television και πρόσθεσε πως "η πρόβλεψη είναι πολύ επισφαλής."
 
Απώλειες θέσεων εργασίας, ρεκόρ χρέους, εταιρικές χρεοκοπίες, χαμένες επενδύσεις, απογοητευμένη ψυχική υγεία και αυξανόμενη ανισότητα ήταν, είναι και θα παραμείνουν βασικά προβλήματα που προκαλεί η πανδημία.
 
"Αυτό δεν ξεκίνησε ως χρηματοπιστωτική κρίση, αλλά μεταμορφώνεται σε μια μεγάλη οικονομική κρίση, με πολύ σοβαρές χρηματοοικονομικές συνέπειες", δήλωσε η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Carmen Reinhart στην τηλεόραση Bloomberg. "Υπάρχει ένας μακρύς δρόμος μπροστά."
 
Γιατί ακόμα και σε εκείνα τα μέρη του κόσμου όπου ο ιός έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό, οι καταναλωτές παραμένουν προσεκτικοί. Οι κινεζικές λιανικές πωλήσεις μόλις άρχισαν να επιταχύνονται, παρόλο που τα πιο αυστηρά όρια κυκλοφορίας άρχισαν πριν από μήνες.
 
Υπάρχει επίσης το ζήτημα της εκ νέου μόλυνσης. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι είναι δυνατό να κολλήσει κάποιος Covid-19 περισσότερες από μία φορές. Ένα επιπλέον εμπόδιο δηλαδή, το οποίο μπορεί να λύσει εν μέρει μόνο ένα εμβόλιο.
 
Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο κορονόϊός, όπως η γρίπη, να χρειαστεί τακτικές λήψεις εμβολίου για να μην αρρωσταινει ο κόσμος, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός θα μπορούσε να ρίξει ένα ακόμη μεγαλύτερο τόξο από το αναμενόμενο, προειδοποίησε ο Graham Medley, καθηγητής μοντελοποίησης μολυσματικών ασθενειών στο London School of Hygiene & Τροπική Ιατρική και μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλευτική επιτροπή Covid-19 της κυβέρνησης.
 
"Εάν η δεύτερη και η τρίτη λοιμώξεις είναι τόσο μολυσματικές όσο η πρώτη μόλυνση και η πρώτη γενιά εμβολίων δεν είναι πολύ αποτελεσματική, τότε είναι πιθανό το Covid-19 να συνεχίσει να είναι μια σημαντική πτυχή της ζωής έως το 2022", είπε.
 
Συνεπώς, ο κορονοϊός είναι εδώ και το εμβόλιο, όποτε κι αν έρθει, δεν θα μας λύσει αυτόματα όλα τα προβλήματα. Άλλωστε μπορεί να περιμένουμε άδικα και το εμβόλιο να αργήσει. Οι οικονομίες, όμως, δεν μπορούν να περιμένουν...
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.