ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Ενόψει ο εξαιρετικά παθογόνος Ιός της Γρίπης των Πτηνών!

18:08 - 25 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
ΕΕ: Ενόψει ο εξαιρετικά παθογόνος Ιός της Γρίπης των Πτηνών!
Την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί ν’ αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημιας του κορονοϊού, ένας νέος κίνδυνος, που κρίνεται από «αμελητέος» έως «μέτριος» αλλά «εξαιρετικά παθογόνος», κινητοποίησε την Κυριακή τις Γαλλικές αρχές, που ανακοίνωσαν την ενίσχυση του επιπέδου επαγρύπνησης έναντι του ιού H5N8, που έχει εντοπιστεί σε κύκνους στις Κάτω Χώρες.

Οπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας,από τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, θα ενισχυθούν τα προληπτικά μέτρα στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις κατά της γρίπης των πτηνών, προκειμένου ν’ αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού, ο οποίος κυμαίνεται από «αμελητέος» σε «μέτριος».

Σύμφωνα με τις σχετικές διευκρινίσεις, ο εξαιρετικά παθογόνος ιός H5N8 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε στις 20 Οκτωβρίου σε δύο βουβόκυκνους στις Κάτω Χώρες και όπως ανέφερε το υπουργείο " αυτές οι περιπτώσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο εισαγωγής στη Γαλλία από την κυκλοφορία του ιού στους διαδρόμους μετανάστευσης που χρησιμοποιούνται σήμερα από άγρια πτηνά ".

Η υπουργός Julien Denormandie "ζητά αυστηρή συμμόρφωση με τα μέτρα βιοασφάλειας και αυξημένη παρακολούθηση από επαγγελματίες φορείς, άτομα που κρατούν πουλιά και κυνηγούς", ανέφερε η δήλωση.

Τα προληπτικά μέτρα θα είναι υποχρεωτικά από τη Δευτέρα "σε δήμους που βρίσκονται σε περιοχές που λέγεται ότι διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο (ZRP), δηλαδή στην προστασία των υγροτόπων που συχνάζουν αποδημητικά πτηνά", σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Παρόλο που, όπως τονίσθηκε, δεν υπάρχει ορατός κίνδυνος για την κατανάλωση τροφίμων, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:

- «Περιορισμό ή προστασία των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με δίχτυα, μείωση των εξωτερικών διαδρομών για τα ζώα», «απαγόρευση συγκέντρωσης πτηνών» σε διαγωνισμούς ή εκθέσεις ή ακόμη και «μεταφορά και κυκλοφορίες πτηνών.

-Υποχρεωτική καθημερινή κλινική παρακολούθηση, σε ολόκληρη τη χώρα, στις εμπορικές εκμεταλλεύσεις πτηνών και υποχρεωτικό εμβολιασμός στους ζωολογικούς κήπους για πτηνά που δεν μπορούν να περιοριστούν ή να προστατευθούν από δίχτυα.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.