ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαγκάρντ: Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη χάνει την ορμή της

16:56 - 29 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
Λαγκάρντ: Η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη χάνει την ορμή της
«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη δημιουργεί νέους κινδύνους για την ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία χάνει την ορμή της πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, μετά την άνιση και ανολοκλήρωτη ανάκαμψη του καλοκαιριού», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στην συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ, «η επιβολή νέων μέτρων περιορισμού περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η κάμψη είναι ορατή. Οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί ενώ η αβεβαιότητα βαρύνει και την επενδυτική δραστηριότητα».

«Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αξιολογεί "προσεκτικά τις εισερχόμενες πληροφορίες", ενώ τον Δεκέμβριο όταν θα έχει στη διάθεση της τις τελευταίες μακροοικονομικές προβολές θα προχωρήσει σε "διεξοδική επαναξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών και του ισοζυγίου των κινδύνων"», πρόσθεσε.

{https://twitter.com/ecb/status/1321805463722188801}

«Τα στοιχεία που θα έχουμε μέχρι τον Δεκέμβριο θα μπορέσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τα εργαλεία που έχουμε με βάση τις συνθήκες. Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ επιβεβαιώνει την διευκολυντική πολιτική της. Αναμένει να μείνουν τα επιτόκια σταθερά μέχρι να υπάρξει σαφής ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο “κοντά αλλά κάτω του 2%”», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν 11,8% το β’ τρίμηνο του 2020 αλλά μετά υπήρξε αντίδραση η οποία κάλυψε το 50% της πτώσης. «Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων είναι ξεκάθαρο πρόβλημα», συμπλήρωσε η Λαγκάρντ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ έκανε επίσης λόγο για «σημαντική αποδυνάμωση» της οικονομικής δραστηριότητας το δ'  τρίμηνο, ενώ προειδοποίησε ότι οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές έχουν «ξεκάθαρα επιδεινωθεί». «Αυτό έρχεται σε συνέχεια της μερικής ανάκαμψης το γ' τρίμηνο, με την Ευρωζώνη να έχει ανακτήσει περίπου το μισό από τη χαμένη παραγωγή», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:26 - 29 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.