ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Ανησυχία παρά την εικόνα ανάκαμψης στο γ' τρίμηνο

17:09 - 30 Οκτ 2020 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Ανησυχία παρά την εικόνα ανάκαμψης στο γ' τρίμηνο
Ευχάριστη έκπληξη χαρακτήρισε την εικόνα οικονομικής ανάκαμψης της Ευρωζώνης στο τρίτο τρίμηνο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι το τέταρτο τρίμηνο της χρονιάς, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης δε θα φτάσει στο 3% όπως εκτιμάται, προειδοποιώντας παράλληλα πως ένα αρνητικό αποτέλεσμα δε μπορεί να αποκλειστεί.

Ερωτηθείς για την πορεία επιστροφής της οικονομίας στα προ πανδημίας επίπεδα, ο κ. ντε Γκιντός υπογράμμισε πως η ανάκαμψψη δεν θα ολοκληρωθεί πριν το 2022. 

Οσον αφορά τον πληθωρισμό, σημείωσε ότι η Ευρωζώνη θα αρχίσει να βλέπει θετικό ρυθμό μέσα στο 2021, εκτιμώντας ότι θα αυξηθεί στο περίπου 1%.

Τα στοιχεία της Eurostat νωρίτερα έδειξαν ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 12,7%αυξήθηκε κατά 12,7% το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξηθεί κατά 9,4%. Σε ετήσια βάση υποχώρησε 4,3% έναντι πρόβλεψης για πτώση 7,0%.

Σημειώνεται πως σε δηλώσεις της κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε πει πως το τρίτο τρίμηνο αναμένεται να εκπλήξει θετικά, αλλά το τρέχον τέταρτο τρίμηνο θα είναι αρνητικό.

Τέλος, στο 8,3% διαμορφώθηκε το Σεπτέμβριο ο δείκτης ανεργίας στην Ευρωζώνη, σημαντικά ενισχυμένος από το 7,5% του Σεπτεμβρίου του 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:18 - 30 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.