ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τράπεζα Ισπανίας: Κίνδυνος για την οικονομία οι νέοι περιορισμοί

16:38 - 04 Νοε 2020 | Ειδήσεις
Επιβράδυνση της ανάκαμψης και ίσως περαιτέρω συρρίκνωση της ισπανικής οικονομίας, λόγω των νέων περιορισμών για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, εκτιμά η κεντρική τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση πυ εξέδωσε την Τετάρτη.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Πάμπλο Χερνάντες ντε Κος, "η ισπανική οικονομία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, θα επιβραδυνθούν και μπορεί να συρρικνωθούν στο τέταρτο τρίμηνο του 2020".

Μιλώντας σε Ισπανούς βουλευτές, ο ντε Κος είπε ότι η νέα αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 προκαλεί αβεβαιότητα σχετικά με την ισχύ και τη διάρκεια της ανάκαμψης στην Ευρώπη. «Η ευρεία εφαρμογή νέων μέτρων για τον περιορισμό της υγειονομικής κρίσης θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική επιβράδυνση της αύξησης της δραστηριότητας και ακόμη και σε συρρίκνωση, τουλάχιστον σε ορισμένες χώρες ή τομείς στο τέταρτο τρίμηνο», επεσήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης.

Προειδοποιώντας για την προοπτική αύξησης του δημόσιου χρέους, ο ντε Κος σημείωσε ότι το σχέδιο προϋπολογισμού της Ισπανίας πρέπει να περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος όταν η υγειονομική κρίση θα έχει ξεπεραστεί.

Σημειώνεται πως η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την COVID-19 με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 36.000 θανάτους. Ο ντε Κος ανέφερε στη Βουλή ότι η πρόσφατη εξέλιξη της πανδημίας σημαίνει ότι είναι τώρα πιο πιθανό το χειρότερο από τα δύο σενάρια της κεντρικής τράπεζας, το οποίο προβλέπει ύφεση της ισπανικής οικονομίας 12,6% το 2020.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.