ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Sputnik V: Αποτελεσματικό κατά 91,4% και 100% για βαριά περιστατικά

22:26 - 14 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Οι Ρώσοι παρασκευαστές του ρωσικού εμβολίου Sputnik V έδωσαν τη Δευτέρα στην δημοσιότητα τα τελευταία αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών τα οποία βασίζονται σε νέα στοιχεία και τα οποία έδειξαν και πάλι ότι το εμβόλιο είναι κατά 91,4% αποτελεσματικό.

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν ήδη κάνει το εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού στο πλαίσιο του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού το οποίο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο παράλληλα με τις κλινικές δοκιμές που άρχισαν στην Μόσχα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τα τελευταία αποτελέσματα βασίζονται στα τελικά στοιχεία της τρίτης φάσης των κλινικών δοκιμών, στις οποίες συμμετείχαν 22.174 άτομα και τα οποία δόθηκαν στην δημοσιότητα αφότου διαπιστώθηκαν 78 περιπτώσεις με κορονοϊό μεταξύ των συμμετεχόντων, ανακοίνωσαν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Γκαμαλέι της Μόσχας και το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (Russian Direct Investment Fund-RDIF), το οποίο προωθεί το ρωσικό εμβόλιο στο εξωτερικό.

Placebo

Από τις 78 περιπτώσεις, οι 62 ανήκαν στους εθελοντές στους οποίους δόθηκε πλασέμπο, δήλωσαν οι ερευνητές, ενώ στις κλινικές δοκιμές συνολικά η αναλογία εκείνων που έλαβαν εικονικό φάρμακο προς όσους έκαναν το εμβόλιο ήταν 1 προς 3.

Οι 20 από τους εθελοντές που μολύνθηκαν και στους οποίους δόθηκε εικονικό φάρμακο παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα της Covid-19, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο δεν υπήρξαν σοβαρά περιστατικά μεταξύ των 16 εμβολιασθέντων εθελοντών, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η ανάλυση των νέων στοιχείων του εμβολίου Sputnik-V, που πήρε το όνομα του από τον πρώτο σοβιετικό δορυφόρο, έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό κατά 91,4%.

Αποτελεσματικό 100% σε βαριά περιστατικά

Τα αποτελέσματα, που θεωρούνται ως «τελικό σημείο ελέγχου» των κλινικών δοκιμών, ήταν παρόμοια με τα ενδιάμεσα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 24 Νοεμβρίου, τα οποία βασίζονταν σε 39 περιπτώσεις κρουσμάτων μεταξύ των συμμετεχόντων εθελοντών, και έδειξαν επίσης αποτελεσματικότητα 91,4%.

«Πιστεύω ότι θα είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού της Ρωσίας εντός του 2021», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γκαμαλέι Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ.

«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Sputnik-V κατά των σοβαρών περιστατικών ασθένειας από την λοίμωξη του κορονοϊού ήταν 100%. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων περιστατικών μολύνσεων από την λοίμωξη του κορονοϊού στην ομάδα των εθελοντών που πήραν εικονικό φάρμακo καταγράφηκαν 20 σοβαρά περιστατικά της νόσου, την στιγμή που στην ομάδα των εθελοντών που έκαναν το εμβόλιο, δεν καταγράφηκε κανένα σοβαρό περιστατικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.