ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το βέτο Τραμπ στο πακέτο στήριξης αφήνει ξεκρέμαστους εκατομμύρια Αμερικανούς

10:42 - 24 Δεκ 2020 | Ειδήσεις
Το βέτο Τραμπ στο πακέτο στήριξης αφήνει ξεκρέμαστους εκατομμύρια Αμερικανούς
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ άσκησε βέτο στο νομοσχέδιο για την ανακούφιση των επιπτώσεων του κορονοΐού, ύψους 892 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το νομοσχέδιο, εγκρίθηκε νωρίτερα την ίδια εβδομάδα από το Κογκρέσο και τώρα, ενδέχεται να καθυστερήσει η βοήθεια για εκατομμύρια οικογένειες, που βρίσκονται στο χείλος της έξωσης και έτοιμες να χάσουν τα επιδόματα ανεργίας.

Η άρνηση του Τραμπ να υπογράψει αμέσως το νομοσχέδιο «ενέτεινε το λιγότερο αβεβαιότητα, στην προσπάθεια προστασίας εκατομμυρίων Αμερικανών από το να πέσουν πάνω σε ένα χρηματοοικονομικό γκρεμό», δήλωσε ο Μάρκ Χάρμικ του Bankrate την Τετάρτη (23/12).

Ο Τραμπ είπε ότι το νομοσχέδιο, το οποίο ψήφισε το Κογκρέσο τη Δευτέρα το βράδυ, δεν παρείχε αρκετή υποστήριξη στις μικρές επιχειρήσεις και ζήτησε από το Σώμα να αυξήσει το επίδομα στα άτομα σε 2.000$, αντί για τα «γελοία χαμηλά», όπως τα χαρακτήρισε, $600 που αναγράφονται στο νομοσχέδιο.

Πολλοί οικονομολόγοι συμφωνούν ότι το επίδομα είναι πολύ χαμηλό, αλλά παράλληλα σημειώνουν ότι η άμεση στήριξη στην οικονομία εξακολουθεί να είναι ευπρόσδεκτη και απαραίτητη.

Αυτά τα νοικοκυριά βρίσκονται στα πρόθυρα του γκρεμού:

 

14 εκατομμύρια άνθρωποι, θα χάσουν το επίδομα την ημέρα μετά τα Χριστούγεννα

Περίπου 14,1 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας μέσω πανδημικών προγραμμάτων που πρόκειται να λήξουν στις 26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο επεκτείνει δύο προγράμματα που υποστηρίζουν τους αυτοαπασχολούμενους και τους μακροχρόνια άνεργους έως τα μέσα Μαρτίου. Προσθέτει επίσης επιπλέον 300$ την εβδομάδα, στα 20,3 εκατομμύρια άτομα που λαμβάνουν επιδόματα ανεργίας, ένα ποσό που είναι μία επιπλέον ανάσα βοήθειας.

Η κατάργηση του επιδόματος, θα ισοδυναμούσε με ξαφνική μείωση του εισοδήματος για νοικοκυριά που είδαν ήδη τα επιδόματα ανεργίας να μειώνονται δραστικά το καλοκαίρι, όταν έληξε ένα εβδομαδιαίο συμπλήρωμα 600$.

Μείωση χρημάτων για νοικοκυριά

Οι Δημοκρατικοί αγκάλιασαν τη Δευτέρα την πρόταση του Trump για αύξηση του επιδόματος στα $ 2.000, αλλά οι Ρεπουμπλικάνοι είναι απίθανο να συμμετάσχουν μαζί τους. Εν τω μεταξύ, οι επιταγές 600 $ που έπρεπε να σταλούν από το Υπουργείο Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα είναι σε αναμονή.

Τα νοικοκυριά χρησιμοποίησαν τις άμεσες πληρωμές των 1.200 δολαρίων, την άνοιξη για να αυξήσουν τις δαπάνες, να εξοφλήσουν το χρέος και να εξοικονομήσουν χρήματα.

Τώρα τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα στις ΗΠΑ, που κερδίζουν μεταξύ 12.000 και 30.267$, εξαντλούν γρήγορα τις αποταμιεύσεις τους, σύμφωνα με το Ινστιτούτο JPMorgan Chase, σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε νωρίτερα το μήνα του Δεκεμβρίου.

Η απειλή για έξωση

Το νομοσχέδιο επεκτείνει ένα δικαιοστάσιο για εξώσεις που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου και παρέχει 25 δισ. Δολάρια σε βοήθεια έκτακτης ανάγκης για ενοικίαση.

Περίπου 40 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν έξωση τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Aspen. Οι Αμερικανοί, οφείλουν περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη εξοφλημένα ενοίκια και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Moody Analytics Mark Zandi

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.