ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναστασιάδης: Θα ήταν αδύνατο να εισηγηθώ λύση των δύο κρατών

13:43 - 01 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Αναστασιάδης: Θα ήταν αδύνατο να εισηγηθώ λύση των δύο κρατών
Για μυθολογία που δημιουργήθηκε και οδήγησε στον ισχυρισμό ότι υποστηρίζει τη λύση δύο κρατών έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Μιλώντας στον Φιλελεύθερο Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης εξηγεί ότι η όλη εικόνα πως «τάχα υποστήριζε κάτι άλλο από τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία δημιουργήθηκε από τα αφηγήματα που κατά κύριο λόγο, διέρρεε ο κ. Άιντε μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα».

Ο Κύπριος πρόεδρος σημειώνει πως οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν καθώς η τουρκική πλευρά είχε αξιώσεις όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας αλλά και την επίκληση της πολιτικής ισότητας που «στην ουσία με όσα ζητούσαν θα είχαμε πολιτική ανισότητα σε βάρος της δικής μας πλευράς». 

Ερωτηθείς αν η ιδέα των δύο κρατών βρέθηκε στις θέσεις τους ο κ. Αναστασιάδης είπε: «Φαίνεται ότι πολλοί αγνοούν πως η όποια λύση δεν είναι θέμα του Προέδρου. Είναι θέμα που θα τεθεί σε δημοψήφισμα και είναι ο λαός τελικά που θα αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει την οποιαδήποτε λύση. Μελετώντας τη διεθνή πολιτική σκηνή αλλά και τις πολλές αποσχιστικές τάσεις που αντιμετωπίζουν σωρεία κρατών και γνωρίζοντας τις θέσεις της ΕΕ, είμαι αρκούντως πραγματιστής για να ξέρω ότι η λύση δύο κρατών δεν θα γίνει αποδεκτή. Συνεπώς θα ήταν αδύνατο ποτέ να εισηγηθώ λύση των δύο κρατών».

Σχετικά με όσα πετύχει η κυπριακή πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης τονίζει ότι παρά τις τουρκικές προσπάθειες δεν έχουν καταφέρει αναβάθμιση ή και αναγνώριση του status quo που δημιούργησε η τουρκική κατοχή.

«Καταφέραμε επίσης, μην ξεχνάτε ίσως το πιο σημαντικό: Να γίνουμε κράτος μέλος της ΕΕ παρά τις απειλές της Τουρκίας. Έχουμε πετύχει πολλά, απέναντι στην ισχυρή σε κάθε επίπεδο Τουρκία» πρόσθεσε. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.