ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο -0,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη

16:03 - 07 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Στο -0,3% παρέμεινε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο στην Ευρωζώνη
Αμετάβλητος στο -0,3% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat και έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών, που έκαναν λόγο για μικρή άνοδο στο -0,2%.

Με την οικονομία της ευρωζώνης να αναμένεται να συρρικνωθεί ξανά στο δ΄ τρίμηνο και αρνητικό πληθωρισμό από τον Αύγουστο, η ΕΚΤ ήδη ενέκρινε νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας, διευρύνοντας την αγορά περιουσιακών στοιχείων έως και 2022 στην προσπάθειά της να θωρακίσει την οικονομία από τη ζημιά που θα επιφέρει η πανδημία.

Τα μέτρα της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσουν το κόστος δανεισμού σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, παρέχοντας κρίσιμη στήριξη στην οικονομία της ευρωζώνης την ώρα που η ΕΕ βρίσκεται αντιμέτωπη με νέα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα απέναντι στην έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως επισημαίνει το Reuters, τα σημερινά στοιχεία του πληθωρισμού ενδέχεται να είναι και τα τελευταία με αρνητικό πρόσημο στον τρέχοντα κύκλο, καθώς έληξε στο τέλος του 2020 η περίοδος προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στη Γερμανία, ενώ και οι τιμές του αργού έχουν ενισχυθεί κατά 45% περίπου από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η ΕΚΤ άλλωστε αναμένει να ενισχυθεί ο πληθωρισμός στο 0,3% για το πρώτο τρίμηνο του 2021 και να φτάσει έως και το 1,5% στο τελευταίο τρίμηνο, υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει με την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας.

Ωστόσο, αναμένεται να υποχωρήσει ξανά στο επόμενο έτος χωρίς να προσεγγίσει τον στόχο της ΕΚΤ (για κοντά αλλά λίγο κάτω από το 2%) τα επόμενα χρόνια, καθώς η ανάκαμψη από την πανδημία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

«Ανηφόρισε» η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Αυξήθηκε το Δεκέμβριο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στην Ευρωζώνη, φτάνοντας στις -13,9 μονάδες από -17,60 μονάδες τον Νοέμβριο, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, υπήρξε ανάκαμψη και στις τέσσερις κατηγορίες: Στις εκτιμήσεις των νοικοκυριών σχετικά με τις προηγούμενες και μελλοντικές χρηματοοικονομικές τους συνθήκες, τις προθέσεις τους να πραγματοποιήσουν σημαντικές αγορές και τις προσδοκίες τους για τη γενική οικονομική κατάσταση.

Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών αυξήθηκε 3,4 μονάδες, στις -15,3.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε άνοδο στις 90,4 μονάδες τον Δεκέμβριο από τις 87,7 μονάδες τον Νοέμβριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.