ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία- Ο Ρέντσι αποσύρει τους υπουργούς του

21:18 - 13 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Κυβερνητική κρίση στην Ιταλία- Ο Ρέντσι αποσύρει τους υπουργούς του
Υπό κατάρρευση βρίσκεται ο κυβερνητικός συνασπισμός στην Ιταλία, μετά την απόφαση του Ματτέο Ρέντσι να αποσύρει από την κυβέρνηση τους υπουργούς του.

Ο Ρέντσι είχε από καιρό απειλήσει με παραίτηση από την κυβέρνηση, καθώς αντιτίθεται στα σχέδια του πρωθυπουργού, Τζουζέπε Κόντε, σχετικά με τον τρόπο κατανομής των δισεκατομμυρίων ευρώ των ευρωπαϊκών κονδυλίων που αναλογούν στη χώρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας της. Η απόφαση Ρέντσι, η οποία πυροδοτεί μια νέα πολιτική κρίση στην Ιταλία και μάλιστα εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας, αφήνει ουσιαστικά τον κυβερνητικό συνασπισμό χωρίς πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι ο Κόντε είτε θα αναγκαστεί να μεταβεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να παραιτηθεί είτε θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

«Δεν είναι εύκολη απόφαση, αλλά η κρίση έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Δεν παίζουμε με τους θεσμούς, διότι η Δημοκρατία δεν είναι τηλεοπτικό σόου», τόνισε ο Ρέντσι. Και προσέθεσε ότι «δεν θα συνεργαστεί, σε καμία περίπτωση, με τις δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής και εθνικιστικής δεξιάς».

Σημειωτέον πάντως, ότι δεν αναμένεται προσφυγή της χώρας σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, διότι στο κοινοβούλιο υπάρχει η αναγκαία πλειοψηφία για να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον Ρέντσι τις αμέσως επόμενες ώρες το κόμμα του θα ψηφίσει στο κοινοβούλιο, υπέρ της αποζημίωσης 600 εκατομμυρίων ευρώ στους επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορονοϊό, απόφαση που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση Κόντε.

Σε κάθε περίπτωση, όπως δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός, «οι παραιτήσεις αυτές στοχεύουν στο να ξεκαθαρίσει το τοπίο, και αν θέλουν να το πράξουν και οι άλλες δυνάμεις της κυβέρνησης, είναι κάτι το εφικτό».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.