ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέρκελ: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις-Επιθυμεί απαγόρευση μετακινήσεων στο ευρωπαϊκό μπλοκ

17:16 - 21 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Μέρκελ: Ανησυχία για τις μεταλλάξεις-Επιθυμεί απαγόρευση μετακινήσεων στο ευρωπαϊκό μπλοκ
Ανησυχία επικρατεί στην Γερμανία για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, καθώς υπάρχει φόβος θα είναι μεταδοτικές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η εξέλιξη αυτή προέτρεψε το Βερολίνο να στείλει έγγραφο στις Βρυξέλλες για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι μεταλλάξεις, που βρέθηκαν για πρώτη φορά στην Βρετανία και την Νότιο Αφρική, είναι πολύ πιο μεταδοτικές και υπάρχουν φόβοι πως, αν εξαπλωθούν μεταξύ των χωρών, οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι ανεξέλεγκτες.

Έτσι, την Πέμπτη (21/1) στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα συζητηθεί εκ νέου ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ, αλλά και πλήρης απαγόρευση εισόδου ακόμα και για πολίτες της ΕΕ που βρίσκονται σε τρίτες χώρες, π.χ. Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έχει σκοπό να δώσει ιδιαίτερη σημασία στις μεταλλάξεις, καθώς όπως λέει η ίδια, «αυτό είναι που μας ανησυχεί περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο στην παρούσα φάση».

Να σημειωθεί πως η Γερμανία έχει ήδη πολλά κρούσματα μεταλλάξεων και ως εκ τούτου παράτεινε το lockdown της, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Φλεβάρη. Ωστόσο, η καγκελάριος ανέφερε ότι «δεν θα καταφέρουμε να ανοίξουμε τα πάντα. Απόλυτη προτεραιότητα είναι το άνοιγμα σχολείων και παιδικών σταθμών, και κάποια στιγμή και το λιανικό εμπόριο», προϊδεάζοντας πως η επιστροφή στην κανονικότητα» αργεί ακόμα. 

Η Μέρκελ στήριξε περαιτέρω το επιχείρημα της, τονίζοντας πως «οι αριθμοί των νεκρών είναι τρομακτικά υψηλοί, 1.000 και σήμερα (21/1) στη Γερμανία. Δεν πρόκειται για αριθμούς, αλλά για ανθρώπους, και δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ αυτό». 

Τέλος, αναφέρθηκε και στα πολυσυζητημένα πιστοποιητικά εμβολιασμού. «Όσο δεν γνωρίζουμε εάν οι εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό ή όχι, το θέμα δεν τίθεται καν. Εξαιρέσεις θα εξετάσουμε μόνο όταν θα μπορούμε να διαθέσουμε εμβόλια σε όλους τους πολίτες, και αυτό δεν αναμένεται πριν το τέλος του καλοκαιριού δηλαδή πριν τα τέλη Σεπτεμβρίου» τόνισε. 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:44 - 21 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.