ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε εξέλιξη η...μάχη των εμβολίων-Στην αντεπίθεση η ΕΕ, «μπλοκάρει» δόσεις

12:49 - 26 Ιαν 2021 | Ειδήσεις
Σε εξέλιξη η...μάχη των εμβολίων-Στην αντεπίθεση η ΕΕ, «μπλοκάρει» δόσεις
Οι καθυστερήσεις των παραδόσεων της AstraZeneca βγάζουν εκτός χρονοδιαγράμματος των προγραμματισμό της ΕΕ για τους εμβολιασμούς και η Γερμανία προτείνει να "μπλοκαριστούν" παραδόσεις εμβολίων από άλλες εταιρείες, προς Τρίτες χώρες, για να εξυπηρετηθεί η Ευρώπη.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει πως "η Γερμανία προέτρεψε την Ευρωπαϊκή Ένωση να περιορίσει εξαγωγές εμβολίων", στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την AstraZeneca, που εκτροχιάζει τους εμβολιασμούς και καθυστερεί την έξοδο από τα lockdown.

Ένας περιορισμός των εξαγωγών για εμβόλια που παράγονται στην ΕΕ θα ήταν «έχει νόημα», δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Υγείας Jens Spahn σε συνέντευξη στην ZDF.

Τα εμβόλια που εξέρχονται από την ΕΕ «χρειάζονται άδεια, οπότε γνωρίζουμε τουλάχιστον τι παράγεται στην Ευρώπη και τι φεύγει από την Ευρώπη, που πηγαίνει, και εάν υπάρχει δίκαιη κατανομή", σημείωσε.

Οι καθυστερήσεις της Astrazeneca και η μειωμένη παραγωγή της Pfizer στο Βέλγιο απειλούν να εκτροχιάσουν την εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ, που ούτως ή άλλως βρίσκεται ήδη πίσω έναντι των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείουτων ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι Βρυξέλλες σκέφτονται να "μπλοκάρουν" δόσεις που κατασκευάζονται στην ΕΕ, για να μη φύγουν στη Βρετανία, όπως καταγγέλλουν δημοσιεύματα από την πρώην πλέον χώρα του μπλοκ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε τις εταιρείες που παράγουν το εμβόλιο επί ευρωπαϊκού εδάφους, προκειμένου να την ειδοποιούν για τις ποσότητες εμβολίων που παραδίδουν σε τρίτες χώρες, εκτός ΕΕ -φυσικά, συμπεριλαμβανομένων των δεκάδων εκατομμυρίων δόσεων προς το Νησί.

Στα παραπάνω σημειώστε ότι η Bild γράφει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της καγκελαρίου Μέρκελ αναμένει ότι το εμβόλιο των AstraZeneca και της Οξφόρδης, που εκτιμάται ότι θα λάβει αυτή την Παρασκευή άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα εγκριθεί για τους ενήλικες άνω των 65 ετών, επιφέροντας μεγάλο πλήγμα στις εμβολιαστικές εκστρατείες πολλών χωρών.

Η μάχη των εμβολίων σε πλήρη εξέλιξη και όπως επισημάναμε και σε προηγούμενο άρθρο μας, δυστυχώς επικρατεί και πάλι η λογική του "ο σώζων εαυτόν σωθήτω".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 13:13 - 26 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.