ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Ο κορονοϊός «κόστισε» 440.000 θέσεις εργασίας το 2020

16:58 - 01 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Ιταλία: Ο κορονοϊός «κόστισε» 440.000 θέσεις εργασίας το 2020
Συνολικά 440.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2019 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2020 στην Ιταλία και αφορά κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες, γυναίκες και εποχικούς εργαζόμενους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το Ιταλικό Eθνικό Iνστιτούτο Στατιστικής Istat, η μόνη κατηγορία πολιτών που έως τώρα δεν πλήττεται από τη συρρίκνωση αυτή είναι οι πολίτες άνω των 50 ετών. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο, στην Ιταλία το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 9%, ενώ η ανεργία των νέων άγγιξε το 29,7%.

Οι αναλυτές στην Ιταλία τονίζουν ότι, αν δεν είχε γίνει μαζική χρήση του ταμείου ανεργίας και αν η κυβέρνηση Κόντε δεν είχε αποφασίσει να μπλοκάρει προσωρινά τις απολύσεις των μονίμων εργαζομένων, τα ποσοστά αυτά θα ήταν πολύ υψηλότερα.

Προφανώς, πρόκειται για αναταράξεις που συνδέονται με την κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, που σύμφωνα με το Istat, έφερε σε δεινή θέση κυρίως τους πολίτες με συμβόλαια ορισμένου χρόνου και με δελτία παροχής υπηρεσιών.

Τέλος, σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τεράστιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις, οι οποίες συχνά δεν καταφέρνουν να καλύψουν την οικονομική ζημία που υπέστησαν, παρά την καταβολή των έκτακτων κρατικών βοηθειών και αποζημιώσεων.

Κι όλα αυτά ενώ η Ιταλία, αντίθετα με τη γενική κατεύθυνση στην Ευρώπη, αποφάσισε να χαλαρώσει ορισμένους περιορισμούς κατά της Covid-19 που ισχύουν στις περισσότερες περιφέρειές της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.