ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: «Ευρω-κατηγορώ» για τις προμήθειες εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες

20:00 - 02 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Κορονοϊός: «Ευρω-κατηγορώ» για τις προμήθειες εμβολίων από φαρμακευτικές εταιρείες
Σε ένα ανελέητο «κατηγορώ» εναντίον της Κομισιόν, προβαίνουν, με γραπτή τους ερώτηση, έξι ευρωβουλευτές της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι:

- Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις, είναι σαφές ότι η προγραμματισμένη εκστρατεία εμβολίων της Επιτροπής προχωρά πιο αργά από ό, τι είχε προγραμματιστεί.

- Οι δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της AstraZeneca αποκάλυψαν ότι οι συμφωνίες που υπέγραψε η Επιτροπή για την παρασκευή και διανομή των εμβολίων COVID-19 εντός της ΕΕ δεν περιέχουν δεσμευτικές συμβατικές υποχρεώσεις αλλά απλές υποσχέσεις.

- Τα αριθμητικά στοιχεία που ανέφερε η Επιτροπή, και στα οποία τα κράτη μέλη έχουν βασίσει τις προσπάθειές τους για την εκστρατεία εμβολίων, είναι απλώς τυχαία και δεν ορίζονται σαφώς.

- Η ανάγνωση της συμφωνίας με τη CureVac, τη μόνη που δημοσίευσε η Κομισιόν, δείχνει ότι η ευθύνη για ζημίες από τρίτους διαχειρίζεται μέσω ρητρών που θέτουν τα θεσμικά όργανα και τα κράτη μέλη σε μειονεκτική θέση, αφήνοντας ανέπαφες τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Με βάση τα παραπάνω, οι ευρωβουλευτές, ρωτούν την Κομισιόν αν σκοπεύει να καλύψει την έλλειψη διαφάνειας δημοσιεύοντας όλες τις συμβάσεις και αν θα εξηγήσει γιατί αποδέχθηκε ρήτρες που είναι τόσο σταθμισμένες κατά των κρατών μελών, που έχουν ήδη υποφέρει τόσο πολύ λόγω της πανδημίας.

Αποκαλύπτοντας, τέλος, ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει ξεκινήσει έρευνα από τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, οι ευρωβουλευτές ρωτούν, αν αυτή η έρευνα θα επηρεάσει τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης.

Οι ευρωβουλευτές που συνυπογράφουν την σχετική ερώτηση είναι: Simona Baldassarre, Silvia Sardone, Matteo Adinolfi, Vincenzo Sofo, Paolo Borchia, Mara Bizzotto.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.