ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φον ντερ Λάιεν-Αυτοκριτική για τα εμβόλια: Καθυστερήσαμε τις εγκρίσεις

12:51 - 10 Φεβ 2021 | Ειδήσεις
Φον ντερ Λάιεν-Αυτοκριτική για τα εμβόλια: Καθυστερήσαμε τις εγκρίσεις
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπερασπίστηκε μεν τους χειρισμούς της στο ζήτημα των εμβολιασμών, ωστόσο,έκανε και την αυτοκριτική της, την οποία εστίασε στις εγκρίσεις εμβολίων, που θεωρεί πως έγιναν με καθυστέρηση.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι η EE δεν βρίσκεται ακόμη στο σημείο που επιθυμεί όσον αφορά στα εμβόλια και τους εμβολιασμούς. Παράλληλα, η κ. φον Ντερ Λάιεν παραδέχτηκε ότι η ΕΕ άργησε να δώσει εγκρίσεις και προσέθεσε ότι υπήρξε μεγάλη αισιοδοξία σχετικά με την μαζική παραγωγή.

Η ΕΕ έχει μείνει πίσω στους εμβολιασμούς κατά του Covid-19, με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να προπορεύονται, με την Κομισιόν, η οποία ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων που έγιναν κεντρικά, να δέχεται έντονες κριτικές. Παρόλο που η υγειονομική περίθαλψη αποτελεί εθνική ευθύνη, οι ηγέτες του μπλοκ δέχτηκαν την ανάγκη κεντρικής διαχείρισης της διαδικασίας εμβολιασμού έτσι ώστε οι μικρότερες χώρες της να μην μείνουν πίσω.

«Ίσως ήμασταν πολύ πεπεισμένοι ότι οι παραγγελίες μας θα παραδίδονταν στην ώρα τους», επισήμανε. Ωστόσο, η Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε τη σημασία της αλληλεγγύης διευκρινίζοντας ότι «δεν μπορώ να φανταστώ τι θα είχε συμβεί εάν είχαν τρέξει οι μεγάλοι παίκτες», σημείσε. 

«Υπάρχουν μαθήματα να πάρουμε», υπογράμμισε η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν σημειώνοντας ότι η ΕΕ δεν κάνει συμβιβασμούς στην ασφάλεια κι ότι «η μάχη είναι μαραθώνιος κι όχι αγώνας ταχύτητας», πρόσθεσε. 

Παρά την κριτική για την ευρωπαϊκή στρατηγική εμβολιασμού και προμήθειας εμβολίων, η φον ντερ Λάιεν διατηρεί την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο της Στέλλας Κυριακίδου, της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ, σύμφωνα με άτομο του κύκλου της που επικαλείται το Bloomberg. Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την προηγούμενη εμβομάδα την στήριξή της στην Κομισιόν δηλώνοντας σε δημοσιογράφους πως η Ευρώπη δεν έκανε τίποτα λάθος  στην στρατηγική προμήθειας εμβολίων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.