ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «μηδέν» οι έρευνες για την πηγή προέλευσης του κορονοϊού

14:51 - 05 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
Στο «μηδέν» οι έρευνες για την πηγή προέλευσης του κορονοϊού
Παρά την επίσκεψη για έρευνα από μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ στην Κίνα τον Ιανουάριο, ο κόσμος δεν είναι πιο κοντά στο να γνωρίζει την προέλευση του COVID-19, σύμφωνα με έναν από τους συγγραφείς μιας ανοιχτής επιστολής που ζητάει νέα έρευνα για την πανδημία.

«Σε αυτό το σημείο δεν είμαστε πιο κοντά στο να ανακαλύψουμε την πηγή από ό, τι πριν από ένα χρόνο», δήλωσε ο Νικολάι Πετρόφσκι, ειδικός στα εμβόλια στο Πανεπιστήμιο Flinders της Αυστραλίας, και ένας από τους 26 παγκόσμιους εμπειρογνώμονες που υπέγραψαν την ανοιχτή επιστολή, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη 4/3.

Τον Ιανουάριο, μια ομάδα επιστημόνων που επέλεξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισκέφθηκε νοσοκομεία και ερευνητικά ινστιτούτα στη Γουχάν, την κεντρική κινεζική πόλη όπου εντοπίστηκε ο κορονοϊός, αναζητώντας ενδείξεις σχετικά με την προέλευση της COVID-19.

Ωστόσο, η αποστολή δέχτηκε πυρά, με επικριτές που κατηγορούν τον ΠΟΥ να βασίζεται πάρα πολύ σε δεδομένα από την Κίνα και όχι τόσο σε δική του έρευνα.

Τα μέλη της ομάδας δήλωσαν επίσης ότι η Κίνα ήταν απρόθυμη να μοιραστεί ζωτικά δεδομένα που θα μπορούσαν να δείξουν ότι η COVID-19 κυκλοφόρησε μήνες νωρίτερα από ό, τι αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά.

Η ανοιχτή επιστολή ανέφερε ότι η αποστολή του ΠΟΥ «δεν είχε την εντολή, την ανεξαρτησία ή τις απαραίτητες προσβάσεις για να πραγματοποιήσει μια πλήρη έρευνα» για όλες τις θεωρίες σχετικά με την προέλευση της COVID-19.

"Όλες οι πιθανότητες παραμένουν στο τραπέζι και δεν έχω δει ακόμη ένα κομμάτι ανεξάρτητων επιστημονικών δεδομένων που να αποκλείει κάποια από αυτές", δήλωσε ο Πετρόφσκι.

Σε συνέντευξη Τύπου για να σηματοδοτήσει το τέλος της επίσκεψης του ΠΟΥ στη Γουχάν, ο επικεφαλής της αποστολής Πίτερ Μπεν Εμπάρεκ φάνηκε να αποκλείει την πιθανότητα διαρροής του ιού από εργαστήριο στη Γουχάν.

Ωστόσο, ο Πετρόφσκι είπε ότι «δεν έχει νόημα» να αποκλείσει οποιαδήποτε πιθανότητα, και συμπλήρωσε ότι ο στόχος της ανοιχτής επιστολής ήταν «να αναγνωριστεί παγκοσμίως ότι κανείς δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την πηγή του ιού και πρέπει να συνεχίσουμε να ψάχνουμε» "

«Χρειαζόμαστε ανοιχτό μυαλό και να μην αποκλείουμε κάποιους δρόμους επειδή θεωρούνται πολύ ευαίσθητοι, διότι αυτός δεν είναι ο τρόπος που λειτουργεί η επιστήμη», κατέληξε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:55 - 05 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.