ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι μπορούν να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους άφοβα

19:45 - 08 Μαρ 2021 | Ειδήσεις
ΗΠΑ: Εμβολιασμένοι ηλικιωμένοι μπορούν να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους άφοβα
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) στις ΗΠΑ, έδωσε οδηγίες σχετικά με το τι είδους προνομιακές δραστηριότητες μπορούν να κάνουν με ασφάλεια οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά της COVID-19.

Οι κατευθυντήριες γραμμές, που εκδόθηκαν τη Δευτέρα 8/3, επιτρέπουν τα δείπνα χωρίς μάσκες σε εσωτερικούς χώρους για τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό, και παρακινούν για περισσότερες αγκαλιές και λιγότερη απόσταση μεταξύ εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων μελών της εκτεταμένης οικογένειας - με κάποιες προειδοποιήσεις.

"Οι συστάσεις που εκδίδονται σήμερα είναι μόνο ένα πρώτο βήμα", δήλωσε η διευθύντρια του CDC Rochelle Walensky σε συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα το πρωί, ανακοινώνοντας τη νέα καθοδήγηση.

Οι νέες συστάσεις του CDC τονίζουν ωστόσο, ότι "πλήρως εμβολιασμένος" δεν είναι κάποιος με το που κάνει το εμβόλιο.

Για άτομα που έχουν λάβει εμβόλια δύο δόσεων Moderna ή Pfizer, χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες μετά τη δεύτερη λήψη για να θεωρηθεί "πλήρως εμβολιασμένος" κάποιος, ενώ για το νέο εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson, η προστασία θεωρείται "πλήρης" επίσης δύο εβδομάδες μετά, σύμφωνα με το CDC.

Τα τρία προνόμια που μπορούν να απολαύσουν πλήρως εμβολιασμένα άτομα, είναι τα εξής:

Να είναι σε εσωτερικούς χώρους με άλλα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, χωρίς μάσκες ή αποστάσεις.

Να είναι σε εσωτερικούς χώρους με μη εμβολιασμένα άτομα "από ένα νοικοκυριό που διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο σοβαρού COVID-19", χωρίς μάσκες ή αποστάσεις.

Εάν εκτίθενται σε κάποιον με COVID-19, τα εμβολιασμένα άτομα επίσης δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ ή καραντίνα, εάν παραμείνουν ασυμπτωματικά.

Εκτός από αυτά τα τρία σενάρια, το CDC εξακολουθεί να τονίζει ότι τα εμβολιασμένα άτομα πρέπει να διατηρήσουν τις προφυλάξεις που έχουν καθιερωθεί τον τελευταίο χρόνο.

Αυτό σημαίνει να φορούν καλά τοποθετημένη μάσκα δημοσίως και να προσέχουν ιδιαίτερα όταν βρίσκονται με άλλα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο της COVID-19.

Οι ηλικιωμένοι που έχουν εμβολιαστεί μπορούν να αγκαλιάσουν με ασφάλεια τα εγγόνια τους, χωρίς μάσκες, γεγονός που δίνει μεγάλη ανακούφιση μετά από τόσους μήνες απόστασης.

Ωστόσο, η καθοδήγηση λέει ότι αποφεύγονται μεσαίες και μεγάλες συγκεντρώσεις μεταξύ μη εμβολιασμένων ατόμων από πολλά νοικοκυριά.

"Αν και ο κίνδυνος ασθένειας μπορεί να είναι ελάχιστος για το ίδιο το εμβολιασμένο άτομο, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τον πιθανό κίνδυνο μετάδοσης του ιού σε άλλους εάν μολυνθούν", ανέφερε η καθοδήγηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:07 - 08 Μαρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.