ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας ξεπέρασε τα όρια-Λύση δύο κρατών στο Κυπριακό

19:23 - 16 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας ξεπέρασε τα όρια-Λύση δύο κρατών στο Κυπριακό
O Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου βρέθηκε την Παρασκευή (16/4) στα Κατεχόμενα απ' όπου μίλησε ξανά για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό και παράλληλα άσκησε κριτική στον Έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Δένδια, για τη στάση του στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Άγκυρα.

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνάντησε τον «υπεξ» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος και τον συνεχάρη για την στάση του κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια, λέγοντας ότι ο Ελληνας ΥΠΕΞ χρησιμοποιώντας το χαρτί της ΕΕ απείλησε την Τουρκία και ξεπέρασε τα όρια ευπρέπειας.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε για τον Νίκο Δένδια ότι «ξεπέρασε τα όριά του, έδωσα την απαραίτητη απάντηση εκ μέρους της Τουρκίας και εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων».

Για το Κυπριακό είπε πως με πρόταση της χώρας του πραγματοποιείται η άτυπη πενταμερής και ήρθε στα κατεχόμενα για να καθορίσουν το πλαίσιο της κοινής τους στάσης. Πριν από την Γενεύη, είπε, θα κάνουν όλοι μαζί στην Άγκυρα και από εκεί θα αναχωρήσουν μαζί για την Ελβετία.

 «Ο κ. Ταχσίν τα περιέγραψε πολύ ωραία. Εμείς  είπαμε και στο παρελθόν ότι δεν θα καθίσουμε πλέον σε διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία. Υποστηρίζουμε αυτό που είπαμε. Δεν είναι μια άκαμπτη στάση ή ένα γινάτι. Πενήντα τρία χρόνια διαπραγματευόμασταν την ομοσπονδία». Για 53 χρόνια, συνέχισε, Τουρκία και ψευδοκράτος είχαν μια πολύ εποικοδομητική στάση, έδειχναν καλή πρόθεση, αλλά οι Ε/κ – που δεν θέλουν να μοιραστούν τίποτε με τους Τ/κ – και η Ελλάδα που τους στηρίζει, απέρριψαν όλες τις προτάσεις είτε στο τραπέζι των συνομιλιών, είτε σε δημοψήφισμα, εγκατέλειψαν τις συνομιλίες. Και μετά ήταν η ε/κ πλευρά που επιβραβεύονταν ενώ το ψευδοκράτος και ο τ/κ «λαός» τιμωρούνταν, όπως είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το κυπριακό sigmalive.
 
«Εμείς πλέον δεν το ανεχόμαστε αυτό. Γι’ αυτό το λόγο προτείνουμε μια λύση δύο κρατών που να βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα. Σίγουρα στην άτυπη συνάντηση 5 + ΗΕ στη Γενεύη εμείς θα πούμε ξεκάθαρα τις σκέψεις μας. Οι άλλες πλευρές που θα συμμετέχουν σε αυτή, περιλαμβανομένων και των παρατηρητών, αναμένουμε να θέσουν κι αυτοί τις απόψεις τους με ειλικρίνεια, θα τις ακούσουμε όλο αυτιά και μετά θα κάνουμε την αξιολόγησή μας. Εάν υπάρχει ένα κοινό έδαφος, οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν με νέες παράμετρους» είπε.
 
Για τις απόψεις που λένε ότι υπάρχουν ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και παράμετροι, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι υπήρχαν και στο παρελθόν αλλά «δεν είδαμε κανένα όφελος και είμαστε σίγουροι ότι δεν θα δούμε. Γι αυτό αυτές οι αποφάσεις μπορούν να αλλάξουν εάν διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα, σίγουρα οι παράμετροι μπορούν να αλλάξουν».
 
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι συζήτησαν και «διμερή θέματα» λέγοντας πως οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους στο εξωτερικό έχουν ενταχθεί στο εμβολιαστικό πρόγραμμα των Τούρκων διπλωματών.
 
Συζήτησαν πως οι εκπρόσωποι του ψευδοκράτους στο εξωτερικό μπορούν να γίνουν πιο ενεργοί, πρόσθεσε, όπως και το πώς μπορούν να ενταχθούν με το καθεστώς του παρατηρητή στο «Τουρκικό συμβούλιο» και άλλες οργανώσεις, περιφερειακές ή διεθνείς. Αξιολόγησαν, συνέχισε, και το ενδεχόμενο να εργοδοτηθούν σε διπλωματικές αποστολές της Τουρκίας, Τ/κ διπλωμάτες, εκεί και όπου το ψευδοκράτος δεν έχει δική του εκπροσώπηση.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.