ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιάνσα: Να δείξει η ΕΕ στην Τουρκία ότι λειτουργεί ενωμένη

19:51 - 11 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, μίλησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και υποστήριξε πως η ΕΕ χρειάζεται να είναι ενωμένη για να διατηρήσει την ασφάλειά της και να προσεγγίσει με κοινή πολιτική την Τουρκία.

"Όταν μιλάμε για την ασφαλή Ευρώπη, θα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι στη γειτονιά μας υπάρχουν αυταρχικά κράτη, μερικά από αυτά έχουν αναθεωρητική ατζέντα, θέτοντας σε κίνδυνο τις αξίες του δυτικού πολιτισμού ή τις αξίες που αποτελούν τη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Γνωρίζετε τι έχει συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την πρόσφατη περίοδο. Θα πρέπει να την έχουμε υπόψη μας όταν προσπαθούμε να επιτύχουμε τον στόχο για ασφαλή Ευρώπη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάτι τέτοιο μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι και προστατεύουμε την οικογένεια μας" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει τρόπος που η ΕΕ θα μπορέσει να προσεγγίσει με κοινή πολιτική τις προκλήσεις της Τουρκίας, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Γιάνεζ Γιάνσα απάντησε με αισιοδοξία. Προσέθεσε πως η ΕΕ έχει υιοθετήσει τη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία, όμως για να πετύχει, θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ενωμένη. Παρατήρησε ότι ακόμη απέχουμε από αυτή την συναίνεση, υφίστανται κάποιες διαφορές, αλλά οδηγούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεσμεύτηκε πως η σλοβενική προεδρία της ΕΕ, που αρχίζει την 1η Ιουλίου, θα προσπαθήσει για να πετύχει αυτή τη συναίνεση, "να δείξουμε ότι ο γείτονας της ΕΕ, η Τουρκία, θα κατανοήσει ότι λειτουργούμε ενωμένοι, και ότι θα μπορέσει αυτό να οδηγήσει σε μια βελτίωση της κατάστασης".

Σε ό,τι αφορά τη Διεύρυνση της ΕΕ, δήλωσε πως η Σλοβενία είναι θετική, ιδίως για τα Δυτικά Βαλκάνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ανακοίνωσε πως η σλοβενική προεδρία προγραμματίζει τον Οκτώβριο μια άτυπη διάσκεψη κορυφής μεταξύ της ΕΕ και των Δ. Βαλκανίων, ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση και να υπάρξουν κάποιες κινήσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της ΕΕ ενόψει της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. "Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΕ είναι σημαντικές. Η ΕΕ πρέπει να βρει τους μηχανισμούς για τη διατήρηση της εθνικής κυριαρχίας και να ενισχύσει ταυτοχρόνως τις ικανότητές της να γίνει στρατηγικά αυτόνομη, ώστε να προωθεί τα συμφέροντα της σε παγκόσμιο επίπεδο. Χωρίς τη στρατηγική αυτονομία, δεν είναι δυνατό να είναι κάποιος ισχυρός να μπορεί να συντονίζει τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα των άλλων παγκόσμιων εταίρων" ανέφερε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόκληση της πανδημίας του κορονοϊού, σημειώνοντας πως έφερε στην επιφάνεια κάποιες ευπάθειες της ΕΕ και προέταξε πως "πρέπει να κινηθούμε μπροστά ώστε να είμαστε από εδώ και μπρος προετοιμασμένοι από κοινού να αντιμετωπίσουμε τέτοιες προκλήσεις στο μέλλον".

Επιπλέον, μίλησε και για το θέμα της κυβερνοασφάλειας, "μια άλλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον". "Καμία χώρα από μόνη της στην ΕΕ δεν έχει επαρκείς δυνατότητες να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Πρέπει να συνεργαστούμε στην Ευρώπη, για να έχουμε αρκετή δύναμη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που μπορούν να εμφανιστούν" επισήμανε συμπερασματικά.

Παράλληλα, επισήμανε και τις προτεραιότητες της επερχόμενης σλοβενικής προεδρίας, κάνοντας ειδική αναφορά στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. "Μια βασική προτεραιότητα για την προεδρία της Σλοβενίας που ξεκινάει την 1η Ιουλίου, είναι να ανοίξει αυτός ο διάλογος, ώστε να υπάρξουν συζητήσεις αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, να ακουστούν όλες οι απόψεις, να υπάρξουν συμβιβασμοί των διαφορών, αλλά και να ενισχύσουμε την κοινή μας ευρωπαϊκή βάση" σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Γιάνσα, πρόσθεσε πως αργότερα θα δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση του κράτους δικαίου, στην ενίσχυση και την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:52 - 11 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.