ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυριακίδου: Πλήρως εμβολιασμένο το 17% των ενήλικων Ευρωπαίων

16:34 - 20 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Κυριακίδου: Πλήρως εμβολιασμένο το 17% των ενήλικων Ευρωπαίων
Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, έπειτα από την άτυπη τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα (20/5) οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ, έστειλε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία του εμβολιασμού στην ΕΕ και τη βελτιωμένη εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας, η Επίτροπος δήλωσε ότι από τα μέσα Απριλίου τα κρούσματα κορονοϊού στην ΕΕ μειώθηκαν κατά 39% και πλέον πολλά κράτη μέλη αρχίζουν να χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν επιβληθεί και να επανεκκινούν μεγάλους τομείς της οικονομίας.

Όπως τόνισε η ίδια, μέχρι στιγμής έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου το 40% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ, ενώ το 17% έχει εμβολιαστεί πλήρως. Πάνω από 20 εκατ. εμβολιασμοί πραγματοποιούνται πλέον εβδομαδιαίως στην ΕΕ, αριθμός που παραμείνει αυξητικός, καθώς επιταχύνονται τόσο η παραγωγή όσο και οι παραδόσεις.

«Μπορούμε τώρα να κοιτάξουμε μπροστά με περισσότερη αυτοπεποίθηση και επίσης να κοιτάξουμε προς το καλοκαίρι με συγκρατημένη αισιοδοξία», είπε η κ. Κυριακίδου, προειδοποίησε, ωστόσο, για την ανησυχία εξάπλωσης παραλλαγών που συνεχίζεται σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία. Επιπλέον, επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να είναι «ένα βήμα μπροστά από τον ιό», να εξετάζει την επανεκκίνηση των οικονομιών και των κοινωνιών με προσαρμοσμένο τρόπο απέναντι στην πανδημία, να προστατεύει το νεότερο πληθυσμό της και να της παρέχεται πρόσβαση σε προσαρμοσμένα εμβόλια τα οποία θα μπορούν να  προστατεύσουν από το ενδεχόμενο των μεταλλάξεων.

Αναφορικά με τις φάσεις της στρατηγικής εμβολιασμού που έπονται, η Επίτροπος ανέφερε ότι η Επιτροπή υπέγραψε σήμερα το τρίτο συμβόλαιο με την Pfizer/Biontech για την αγορά επιπλέον 1,8 δισ. δόσεων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν προσαρμοσμένα εμβόλια σε νέες παραλλαγές.

Σχετικά με τις μεταλλάξεις, η Επίτροπος είπε σημειώνεται πρόοδος στον εντοπισμό τους. Η συνεργασία μεταξύ Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και των κρατών μελών έχει βοηθήσει κάποιες χώρες να φτάσουν στο συνιστώμενο επίπεδο αλληλουχίας του 10% των δειγμάτων.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην ΕΕ παρέχουν προστασία έναντι των γνωστών μεταλλάξεων, καθώς και ότιεκτιμάται ότι τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA θα διευκολύνουν την προσαρμογή των υπαρχόντων εμβολίων. Με τις αλλαγές στη διαδικασία έγκρισης, τα εμβόλια αυτά θα φτάσουν πολύ γρήγορα στους πολίτες, τόνισε η κ. Κυριακίδου, συμπληρώνοντας ότι η ΕΕ θα αναπτύξει και θα εγκρίνει ως τον Οκτώβριο τρεις νέες αποτελεσματικές θεραπείες COVID-19.

Τέλος, ενόψει της αυριανής παγκόσμιας διάσκεψης κορυφής για την υγεία, η οποία θα λάβει χώρα στη Ρώμη, η Επίτροπος είπε ότι η παγκόσμια αύξηση της παραγωγής εμβολίων θα έχει καθοριστική σημασία. «Για να προετοιμαστούμε για το μέλλον, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις σωστές δομές για μελλοντικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αυτό σημαίνει την ύπαρξη μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγεία, συμπεριλαμβανομένης μιας πλήρους Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και Ανταπόκριση σε Έκτακτες Καταστάσεις για την Υγεία», κατέληξε η Επίτροπος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.