ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Προσπάθειες για συμβιβασμό Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας

10:44 - 21 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Προσπάθειες για συμβιβασμό Βουλγαρίας- Βόρειας Μακεδονίας
Προκειμένου να πείσουν τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία να καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό, που θα επιτρέψει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας την ΕΕ, ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, Αουγκούστο Σάντος Σίλβα, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, και ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Όλιβερ Βάρχεϊ, μεταβαίνουν σήμερα (21/5) στη Σόφια και τα Σκόπια.

Οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν στη Σόφια με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Στέφαν Γιάνεφ, και τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, Σβέτλαν Στόεφ.  Ενώ το απόγευμα αναμένεται να μεταβούν στα Σκόπια για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ, καθώς και τον υπουργό Εξωτερικών, Μπουγιάρ Οσμάνι.

Υψηλά στην ατζέντα της πορτογαλικής προεδρίας βρίσκεται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία από κοινού με το θέμα της διεύρυνσης.

Στις 22 Ιουνίου, θα διεξαχθεί το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπου αναμένεται να αποφασισθεί η έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις δύο βαλκανικές χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020, τα κράτη-μέλη της ΕΕ είχαν συμφωνήσει ότι η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ένωση. Η επίσημη, βέβαια, έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων επρόκειτο να γίνει στη διάρκεια του περασμένου Δεκεμβρίου, όμως η Βουλγαρία έθεσε βέτο, αναφέροντας ότι δεν μπορεί προς το παρόν να στηρίξει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και των Σκοπίων, λόγω διαφόρων ανοιχτών γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Τους τελευταίους μήνες οι σχέσεις Σόφιας-Σκοπίων γνωρίζουν σοβαρή δοκιμασία, λόγω ζητημάτων που αφορούν με την εθνική ταυτότητα και γλώσσα.

Η Βουλγαρία απαιτεί από τη Βόρεια Μακεδονία να αναγνωρίσει πως το έθνος και η γλώσσα της έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που τα Σκόπια απορρίπτει μετά βδελυγμίας. Η Βόρεια Μακεδονία, από την πλευρά της, κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι συμπεριφέρεται απαξιωτικά και βάζει φρένο στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:52 - 21 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.