ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ώτα μη ακουόντων οι εκκλήσεις για απελευθέρωση του Pratasevich

19:09 - 25 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Σε ώτα μη ακουόντων οι εκκλήσεις για απελευθέρωση του Pratasevich
Για τους γνωρίζοντες τα του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Λευκορωσία του Λουκασένκο δεν είναι μέλος του Οργανισμού και είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχει δεχθεί να καταργήσει την επιβολή της θανατικής ποινής.

Για τους ίδιους, μοιάζει τουλάχιστον ανεδαφική και αστεία, η έκκληση που απηύθυνε σήμερα, ο γενικός εισηγητής για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ασφάλεια των δημοσιογράφων για την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, Σοσιαλιστής Αυστριακός βουλευτής Stefan Schennach (φωτο), να απελευθερωθεί άμεσα ο συλληφθείς Pratasevich και η φίλη του, που επέβαιναν στο αεροσκάφος, που εξαναγκάσθηκε να προσγειωθεί στην Λευκορωσία.

Συνεπώς, όπως συμπεραίνεται, οι εκκλήσεις του Αυστριακού εισηγητή απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων, μιας και οι αρχές της Λευκορωσίας, ουδεμίαν υποχρέωση έχουν να τις λάβουν υπόψη τους και ακόμη περισσότερο, ουδεμίαν υποχρέωση έχουν να τις εφαρμόσουν.

Για τα «μάτια του κόσμου», πάντως, ο Αυστριακός εισηγητής εξέφρασε σήμερα τη σοβαρή του ανησυχία για τη σύλληψη και κράτηση, από τις αρχές της Λευκορωσίας του Raman Pratasevich, συνιδρυτή του μέσου μαζικής ενημέρωσης Nexta και επικεφαλής συντάκτη δύο καναλιών Telegram που έχουν καλύψει διαμαρτυρίες εναντίον του Προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο.

«Εκτρέποντας ένα διεθνές αεροσκάφος και αναγκάζοντάς το να προσγειωθεί, προκειμένου να συλλάβει τον δημοσιογράφο, οι αρχές της Λευκορωσίας παραβίασαν κατάφωρα τους υφιστάμενους διεθνείς κανόνες σχετικά με τις αεροπορικές επικοινωνίες και έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο εκατοντάδων επιβατών», δήλωσε ο κ. Schennach, συμπληρώνοντας ότι «Η κυβέρνηση της Λευκορωσίας παραβίασε εντελώς τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του κ. Pratasevich.

Αυτή η άνευ προηγουμένου επίθεση στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στη Λευκορωσία είναι απολύτως απαράδεκτη », πρόσθεσε. «Καλώ τις αρχές της Λευκορωσίας να απελευθερώσουν αμέσως τον δημοσιογράφο Raman Pratasevich. Πρέπει να απελευθερώσουν επίσης τη Σόφια Σαπέγκα, τη φίλη του δημοσιογράφου, η οποία ταξίδευε μαζί του στο ίδιο αεροπλάνο », κατέληξε ο εισηγητής.

Το θέμα είναι ποιος τον ακούει και ποιος υποχρεούται να συμμορφωθεί με το συναισθηματικό του «λογύδριο»!

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 19:10 - 25 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.