ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωκοινοβούλιο: Εκατομμύρια παιδιά, θύματα σεξουαλικής βίας, στις εμπόλεμες ζώνες

15:22 - 29 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Ευρωκοινοβούλιο: Εκατομμύρια παιδιά, θύματα σεξουαλικής βίας, στις εμπόλεμες ζώνες
Ανατριχιαστικές οι διαπιστώσεις, που προκύπτουν από την «αλληλογραφία» του Επιτρόπου Lenarčič και 26 ευρωβουλευτών, από διαφορετικές χώρες και πολιτικές ομάδες, σχετικά με την σεξουαλική βία που ασκείται εναντίον παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες.

Οι 26 ευρωβουλευτές, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Ελισάβετ Βόζεμπεργκ και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος, είχαν επισημάνει στην ερώτηση τους προς την Κομισιόν ότι:

- Η οργάνωση Save the Children δημοσίευσε πρόσφατα μια έκθεση με τίτλο «Όπλο πολέμου: Σεξουαλική βία κατά παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων», στο πλαίσιο της εκστρατείας της «Σταματήστε τον πόλεμο κατά των παιδιών», η οποία καταδεικνύει πως 426 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν σε εμπόλεμες ζώνες. Από τα παιδιά αυτά, 72 εκατομμύρια, ή ένα στα έξι, ζουν σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από συγκρούσεις, όπου, το 2019, ένοπλες ομάδες ή δυνάμεις άσκησαν σεξουαλική βία κατά παιδιών. To 1990, o αριθμός ήταν 8,5 εκατομμύρια.

- Σε σύγκριση με πριν από 30 χρόνια, ο κίνδυνος που διατρέχουν παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες να πέσουν θύματα σεξουαλικής βίας στα χέρια ενόπλων ομάδων ή δυνάμεων, έχει δεκαπλασιαστεί, ιδίως στην Υεμένη, τη Σομαλία, το Ιράκ, τη Συρία, την Κολομβία και το Νότιο Σουδάν.

- Ο βιασμός, η σεξουαλική δουλεία, η πορνεία, η καταναγκαστική εγκυμοσύνη, η στείρωση και οι καταναγκαστικές αμβλώσεις, ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων, η σεξουαλική κακοποίηση και τα βασανιστήρια που διαπράττονται από ένοπλες ομάδες έχουν καταστεί πραγματικά όπλα πολέμου.

Ρωτούσαν δε την Κομισιόν τι προτίθεται να πράξει γι’ αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία, τώρα που ετοιμάζεται, να δημοσιεύσει τη στρατηγική της για τα δικαιώματα του παιδιού (2021-2024).

Από την απάντηση του Επιτρόπου, ωστόσο, δεν προκύπτει κάποιο σχέδιο άμεσης δράσης, για τον περιορισμό, έστω, της σεξουαλικής βίας κατά παιδιών σε εμπόλεμες αλλά αναφέρονται κάποιες χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ και σχέδια επί σχεδίων...

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου

Απάντηση του κ. Lenarčič εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (28.5.2021)

Η Επιτροπή ακολουθεί προσέγγιση μηδενικής ανοχής όσον αφορά τη σεξουαλική βία κατά των παιδιών και είναι ιδιαίτερα προσηλωμένη στη στήριξη των παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, τη στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού, το σχέδιο δράσης της ΕΕ για τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια, τη στήριξη της ΕΕ για την εφαρμογή του ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τη στρατηγική της ΕΕ για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, η Επιτροπή δίνει έμφαση στην προστασία των παιδιών στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής και αναπτυξιακής της βοήθειας, καταπολεμώντας όλες τις μορφές βίας κατά των παιδιών.

Το 2020, η Επιτροπή διέθεσε σχεδόν 93 εκατ. EUR για την προστασία των παιδιών στο πλαίσιο ανθρωπιστικών δράσεων μέσω των εταίρων της, συμπεριλαμβανομένων μη κυβερνητικών οργανώσεων. Η ΕΕ στηρίζει επίσης ένα έργο ύψους 10 εκατ. EUR για την ενίσχυση των μηχανισμών προστασίας των παιδιών, μεταξύ άλλων σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, και έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για την προστασία των παιδιών στις αντιπροσωπείες της ΕΕ.

Η Επιτροπή εξακολουθεί να παρακολουθεί και να συλλέγει δεδομένα ανά φύλο και ηλικία μέσω του ανθρωπιστικού της δείκτη φύλου-ηλικίας.

Επιπλέον, η ΕΕ θα εντείνει τις εργασίες για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των σοβαρών παραβιάσεων εις βάρος παιδιών που πλήττονται από ένοπλες συγκρούσεις, μεταξύ άλλων με δραστηριότητες προώθησης της συμμόρφωσης με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για τη διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα σε ένοπλες συγκρούσεις, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν το κρίσιμο έργο τους. Από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 2021, διοργανώνει σειρά συζητήσεων που αποτελείται από τέσσερις συναντήσεις με κράτη και οργανισμούς με θέμα «Διασφάλιση της προστασίας και της ασφάλειας των εργαζομένων στον ανθρωπιστικό τομέα και του ιατρικού προσωπικού σε ένοπλες συγκρούσεις».

*Οι ευρωβουλευτές που υπέβαλλαν την αποκαλυπτική ερώτηση είναι:

Caterina Chinnici (S&D), David Lega (PPE), Hilde Vautmans (Renew), Franco Roberti (S&D), Pietro Bartolo (S&D), Patrizia Toia (S&D), Giuliano Pisapia (S&D), Pina Picierno (S&D), Pierfrancesco Majorino (S&D), Giuseppe Ferrandino (S&D), Brando Benifei (S&D), Simona Bonafè (S&D), Alessandra Moretti (S&D), Massimiliano Smeriglio (S&D), Irene Tinagli (S&D), Milan Brglez (S&D), Laurence Farreng (Renew), Elissavet Vozemberg-Vrionidi (PPE), Cyrus Engerer (S&D), Frances Fitzgerald (PPE), Izaskun Bilbao Barandica (Renew), Nathalie Loiseau (Renew), Stelios Kympouropoulos (PPE), Karen Melchior (Renew), Marie-Pierre Vedrenne (Renew), Katrin Langensiepen (Verts/ALE)

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.