ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Παράγγειλε κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων- Πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό

14:20 - 03 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Παράγγειλε κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων- Πιθανή θεραπεία για τον κορονοϊό
Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφάλισε περίπου 55.000 δόσεις της πιθανής θεραπείας για την Covid-19, με βάση ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron και την ελβετική Roche.

Η εν λόγω συμφωνία επετεύχθη τον Απρίλιο, όμως τα στοιχεία της σύμβασης δεν δημοσιοποιήθηκαν. Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2021, σύμφωνα με έγγραφο της Ε.Ε., που επικαλείται τις εκτιμήσεις της Roche.

Πρόκειται για την πρώτη θεραπεία για την οποία συνάπτει συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση και βασίζεται σε μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ το μόνο φάρμακο κατά του κορονοϊού που έχει ήδη αγοράσει η Ε.Ε. είναι το αντιιικό remdesivir.

Για το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα, εκπρόσωπος της ελβετικής Roche σημείωσε πως «είμαστε σε συζήτηση με τις υγειονομικές αρχές και θα ενημερώσουμε»

Μέχρι στιγμής, η Ελβετία έχει παραγγείλει 3.000 δόσεις, ενώ κατέστησε σαφή την αισιοδοξία της πως το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτική θεραπεία, καθώς μελέτες υποδεικνύουν ότι μειώνει τον κίνδυνο νόσησης.

Ο EMA, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι εταιρείες πρέπει πρώτα να υποβάλουν επίσημα αίτηση για έγκριση, την ώρα που ήδη διενεργεί ανασκόπηση των προκαταρκτικών δεδομένων της θεραπείας από τον Φεβρουάριο.

Αναφορικά με τη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα, είναι μια έγχυση, η οποία έχει εξουδετερωτική επίδραση στον κορονοϊό, μιμούμενη τα φυσικά αντισώματα που παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός για την καταπολέμηση της λοίμωξης

Από τις δοκιμές του κοκτέιλ, φέρεται να παρατηρήθηκε μείωση των νοσηλειών ή των θανάτων κατά 70% σε ασθενείς με Covid-19, ενώμ παράλληλα, μειώθηκε η διάρκεια των συμπτωμάτων κατά τέσσερις ημέρες.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19 και η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 1,5 εκατομμύρια δόσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:26 - 03 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.